fbpx
Uutiset

Jyrki Katainen: "Alexin lähtö kisaan on muuttanut tilannetta EPP:n sisällä enemmän kuin uskalsin ajatellakaan"

EU:n komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo, että Alexander Stubbin päätös lähteä EPP:n kärkiehdokas-kisaan on näkynyt paljon odotettua enemmän sekä EPP:n sisällä että kansainvälisessä lehdistössä. Stubb herättää laajaa kiinnostusta.
EU:n komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan Alexander Stubbin kampanja on herättänyt paljon huomiota.

Euroopan investointipankin varapääjohtajana toimiva, Suomen entinen pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ilmoitti viime viikolla lähtevänsä mukaan tavoittelemaan keskusta-oikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen, EPP:n kärkiehdokkuutta. EPP:n kärkiehdokas on ehdolla EU:n komission puheenjohtajaksi, mikäli EPP voittaa EU:n parlamenttivaalit toukokuun lopulla 2019.

Mediaa tiistaina Helsingissä tavannut EU:n komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kehui vuolaasti Stubbin kampanjan aloitusta. Kataisen mukaan Stubbin esiin ottamat EU:n fundamentaaliset eli perustavalaatuiset arvot sekä puheenvuorot keinoälystä, kiertotaloudesta ja puolustusulottuvuuteen liittyvistä asioita on otettu mielenkiinnolla vastaan.

EPP:n kärkiehdokaskisaan on jo aiemmin ilmoittautunut saksalainen Manfred Weber, joka on EPP:n ryhmän puheenjohtaja EU:n parlamentissa. Weberiä on pidetty vahvana nimenä EPP:n kärkiehdokkaaksi, mutta Stubbin ehdokkuus on kuitenkin jo sekoittanut pakkaa.

Stubbilla kaksi vaihtoehtoa

Kataisen mukaan Stubbilla on kaksi vaihtoehtoa. Ensinnäkin hän voi tulla valituksi EPP:n kärkiehdokkaaksi marraskuun alkupuolella Helsingissä pidettävässä EPP:n kokouksessa.

Toinen vaihtoehto on vaalien jälkeinen tilanne, jossa puolueet ja jäsenmaat jakavat jonkin kaavan mukaan kuusi EU:n merkittävää tehtävää. Komission puheenjohtajan lisäksi nimitetään Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, Euroopan parlamentin puhemies, euroryhmän puheenjohtaja ja EKP:n pääjohtaja.

– Kampanjan jälkeen kaikki tuntevat Alexin, joten se edistää myös vaalien jälkeisen tuolileikin onnistumista.

Stubb on kertonut ottaneensa viiden viikon vapaan työstään Euroopan investointipankin varajohtajana kampanjoidakseen eri EU-maissa. Jo ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan Strasbourgissa Stubb puhui saksaa, englantia, ruotsia ja ranskaa. Varsinaisen vaaliohjelman hän on julkistamassa ensi viikolla.

Menot