fbpx
Kolumnit Uutiset

Jyrkkä ei sotahulluudelle

Ammuin kerran vahingossa kertausharjoituksissa rynnäkkökiväärin viisi kohdistuslaukausta sarjatulella.

Seuraavat pari viikkoa sain kuulla olevani sotahullu luutnantti Lahti – ampuu aina sarjatulella.

Liian herkkä liipaisinsormi oli myös turkkilaislentäjällä, joka korjasi tililleen Syyrian rajalla nykyaikana perin harvinaisen ilmavoiton.

Hetki oli varmaan lentäjän haalareissa järisyttävä: ohjus lähti ja osui maaliinsa. Syntyi uuden ajan sankari maansa rajoja puolustamassa, jos turkkilaisin silmin katsotaan.

Ei valitettavasti pelattu videopeliä tai katseltu James Bond -elokuvan alkukohtausta. Oli kuolemanvakava tosi kysymyksessä.

Sotahulluus on vaarallinen tauti, joka leviää arvaamattomasti. Kaikissa isoissa maailmanpaloissa on ammuttu se ensimmäinen laukaus.

Aseille annettu valta pyrkii karkaamaan kaikkien käsistä. Siksi Euroopan militarisoiminen on huono ratkaisu terroriuhkaan.

Aseiden lisääminen tuppaa laskemaan niiden käyttämisen kynnystä.

Venäläiskoneen hengissä säilynyt perämies kertoi venäläistoimittajille Syyrian venäläistukikohdassa, että turkkilaiskoneen ampuma ohjus osui Suhoi Su-24:n pyrstön kohdalle täysin yllättäen. Venäläiskoneiston tiedoista ei tietenkään tiedä, mihin niistä uskoa. Tässä tapauksessa olen kuitenkin taipuvainen jopa uskomaan.

Amerikkalainen F-16 Fighting Falcon on legendaarinen hävittäjä, aikoinaan Vietnamin sodassa tunnetuksi tulleen F-4 Phantomin seuraaja.

Suhoi Su-24 taas on rynnäkkö- eli maataistelukone, joka kykenee ilmataisteluun vain auttavasti.

Ketterämmän F-16:ta ohjus osui maaliinsa todennäköisesti ennen kuin venäläiset tajusivat ollenkaan, mistä on kysymys. Jos pudotus oli alun perinkin tarkoitus, mikä on tietysti vain arvailua, ei sen uhkasta varmasti varoitettu.

Suomenkin ilmatilaa venäläiset sotilaskoneet ovat loukanneet.

Hävittäjälentäjä, kenraali ja puolustusvoimain komentaja Jarmo “Charles” Lindberg vahvisti Ylen haastattelussa, että siivelläkin on käyty, eli suomalaisten F/A-18 Hornet -hävittäjien ja venäläisten etäisyys on ollut vähimmillään metrejä.

Katastrofeilta on kuitenkin vältytty, kun päät ovat pysyneet kylminä.

Onneksi en hakenut aikoinaan Kauhavan ilmasotakouluun. Se toimii muuten nykyään turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena.

Menot