Uutiset

Jytkyllä suomenmestariksi

Voittoja tuntuu Suomenmaassa irtoavan Jytky-nimellä paitsi politiikassa myös jättikasvisten SM-kilpailuissa.

Kuopiolaisen Jari Hämäläisen Sweet 1725 -siemenestä kasvattama ja hänen vaimonsa Jytkyksi nimeämä kurpitsa vei voiton sarjassaan Hattulan Lepaalla lauantaina järjestetyissä kisoissa. Oranssi kaunokainen painoi 420 kiloa, mikä on myös tähänastisten SM-kisojen ennätys. Lisäksi Jytky voitti kisojen kauneimman kurpitsan palkinnon.

Edellistä suomenmestaruutta piti hallussaan kaksi vuotta Armi Lindell Loviisasta 361,5 kilon ”Äijä”-kurpitsallaan.

Jytkyn tie voittajaksi oli kivinen, kuten perussuomalaistenkin.

-Yritin idättää siementä pari viikkoa kaikilla mahdollisilla keinoilla. Sitten näytti, ettei siitä tule mitään ja vein sen kalanperkuujätteisiin, joissa se parissa vuorokaudessa lähtikin itämään. Kasvi kuitenkin kärsi jätteissä. Joudin leikkaamaan sitä kirurgisesti, ja se toipui, Jari Hämäläinen kertoo kuin lääkäri potilaastaan.


Voitto heti kättelyssä

Hämäläinen valmistui hortonomiksi Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksiköstä vuonna 1991, mutta nykyään kasvien kasvatus on hänelle lähinnä harrastus. Jättikasvisten SM-kisoissa hän oli ensimmäistä kertaa.

Innostuksen Hämäläinen sai jo pikkupoikana, kun hän onnistui kasvattamaan 11-kiloisen kurpitsan. Lisäpotkua hän sai olleessaan vapaaehtoistyössä puutarhahommissa Brittiläisessä Kolumbiassa, jossa hän näki yli satakiloisia kurpitsoita.

-Olen sittemmin vähän selvitellyt kasvatusta ja halusin kokeilla, ettei asia jää painamaan mieltä, Jari Hämäläinen kertoo.


Yleisö hämmästeli saavutuksia

Lepaalla SM-titteleistä kisasivat myös muun muassa juurikkaat, kaalit, tomaatit, vesimelonit, maissit ja jopa auringonkukat. Arvostelukriteereinä olivat paino ja pituus.

Hämeenlinnalaiset Anja ja Matti Adler olivat tulleet paikalle uteliaisuuttaan.

-Olemme kasvisten ja luonnon ystäviä. Itsellä on vain kukkapuutarha ja muutama marjapensas. Nuorina pidimme vuokrapalstaa, rouva kertoo.

-Nuo kurpitsat ovat uskomattomia! pariskunta ihasteli.

SM-kilpailut järjesti Suomen jättikasvisyhdistys. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020