fbpx
Uutiset

Jyväskylä olisi valmis pääkaupungiksi vaikka heti – kansanedustajan esitys asian selvittämisestä tyrmättiin budjettiäänestyksessä

Kymmenen kansanedustajaa halusi, että ensi vuoden budjetista varataan varoja pääkaupungin siirtämisen selvittämiseen.
Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.) esitti esiselvityksen tekemistä pääkaupungin siirtämisestä Jyväskylään. Kuva: Mauri Ratilainen
Kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.) esitti esiselvityksen tekemistä pääkaupungin siirtämisestä Jyväskylään. Kuva: Mauri Ratilainen

Jyväskylä olisi valmis ryhtymään Suomen pääkaupungiksi vaikka heti.

– Tämähän on kypsä päätettäväksi ilman esiselvityksiäkin, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo Twitterissä.

Lännen Medialle hän sanoo, ettei selvitykseen kannattaisi edes tuhlata rahaa.

– Ei muuta kuin päätöksiä, hän sanoo.

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) on samoilla linjoilla.

– Toki voi kysyä, mitä sitä itsestään selvää asiaa selvittämään, hän sanoo.

Perusteluina liikenne ja Itämeren turvallisuustilanne

Osana valtion ensi vuoden budjettiesitystä eduskunnassa oli tänään käsittelyssä kansanedustaja Toimi Kankaanniemen (ps.) aloite, jossa esitettiin 10 000 euron määrärahaa esiselvitykseen pääkaupungin siirtämiseksi Helsingistä Jyväskylään.

Kankaanniemi perusteli tätä sijainnilla, ilmastolla ja turvallisuudella. Paitsi kansanedustaja, Kankaanniemi on jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu.

Hän on kuitenkin visusti pimittänyt kaavailunsa pääkaupungin siirrosta kaupungin luottamuselimiltä, sillä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr.) ja Koivisto sanovat, ettei asiasta ole keskusteltu.

– Huomasin asian tänään Twitterissä. Tietenkin arvostamme tällaista aloitteellisuutta, Koivisto sanoo.

Aloitteen mukaan Helsinki on koko Suomea ajatellen sivussa ja sijaitsee ahtaalla niemellä. Tämän vuoksi pääkaupungin kasvu aiheuttaa yhä enemmän kustannuksia sekä helsinkiläisille että koko Suomelle. Se kasvattaa myös ilmastopäästöjä ja liikennettä.

Kankaanniemi perustelee siirtoaloitetta myös Itämeren heikkenevällä turvallisuustilanteella, minkä vuoksi valtakunnan pääkaupungin turvallisuus ja sitä kautta Suomen itsenäisyys ja koskemattomuus ovat uhattuina.

Jyväskylän sijainti olisi Kankaanniemen mukaan ihanteellinen, sillä se on neljän valtatien sekä useiden rautateiden risteyskohdassa ja siellä on lentoasema.

Liikennöinti Jyväskylään puolestaan lyhentäisi matkoja ja toisi sekä rahallisia säästöjä että päästövähennyksiä.

Keskeiset hallintorakennukset Kankaanniemi sijoittaisi kaupungin pohjoisosaan lähelle ilmavoimien tukikohtaa. Hän hyödyntäisi tähän myös naapurikuntien alueita.

Kankaanniemen mukaan pääkaupungin siirto olisi todellista alueellistamista, joka ei näivettäisi Helsinkiä, vaan antaisi sille piristysruiskeen.

Selvitystä kannatti kymmenen

Aloitteen puolesta äänesti kymmenen kansanedustajaa, eli se jäi vaille. Määrärahan puolesta äänestivät Kankaanniemen lisäksi Ritva Elomaa (ps.), Petri Huru (ps.), Leena Meri (ps.), Jukka Mäkynen (ps.), Mika Niikko (ps.), Mauri Peltokangas (ps.), Ano Turtiainen (ps.), Veikko Vallin (ps.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.)

Riitta Mäkinen oli poissa äänestyksestä.

– Ikävä kyllä olin alkuviikon pedissä kuumeessa, joten ohi meni. Olisihan sitä voinut näin Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ominaisuudessa kannattaa, hän sanoo.

Mäkinen intoutuu pohtimaan pääkaupunkikysymystä myös vakavasti.

– Olen sitä mieltä, että yleisesti ottaen pääkaupunkiseutukeskeisyys korostuu poliittisessa päätöksenteossa tavalla, joka ei aina palvele koko Suomen ja sen kasvukeskusten elinvoiman vahvistamista. Kriittinen tarkastelu on paikallaan, hän sanoo.

Äänestystulos ei aiheuttanut suurta pettymystä Jyväskylässä.

– Emme me nyt olleet tämän varaan laskeneet, kaupunginjohtaja Koivisto sanoo

Menot