fbpx
Uutiset

K-kirjain eksytti presidenttiehdokkaan

Tik tak. Aika juoksee. Tiiviiksi pakkautunut yleisö hikoilee takki yllä kauppakeskus Tuulosen aukiolla ja tähyää ovelle. Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö on pian viisitoista minuuttia myöhässä, ja aika on kortilla.

Niinistön piti alun perinkin viipyä Tuuloksessa vain puoli tuntia. Mitenkähän tässä käy?

-Ehtiminen oli nyt yhdestä k-kirjaimesta kiinni. Navigaattoriin oli kirjoitettu vahingossa Tuuloksentie eikä Tuulosentie, selostaa kauppakeskusisäntä ja kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu Vesa Kaloinen.

Odotellessa hän viihdyttää yleisöä pikku tiedonmurusilla Niinistön eli tuttavallisesti “Saulin” perhesuhteista ja kytköksestä Tuulokseen. Sisar asuu täällä.

Vanhat sotakaverukset Kaarlo J. Laakso eli “laitakaupungin lapsi Lammilta” ja sotaveteraanien hiihdon Suomen mestari Tauno Mustonen Hauholta kiinnittävät pusakoihinsa Niinistön “Suomella töissä” -rintanappeja.

-Tietysti tulin katsomaan Niinistöä. Olen ollut kokoomuslainen viisikymmentä vuotta. Haluan kuulla, mitä hän sanoo hyvinvointivaltion pysyvyydestä ja siitä, mitä presidentti voi tehdä Suomen hyväksi, Mustonen kertoo.

“Saulin näköinen mies”

Niinistö on jo kaksikymmentä minuuttia myöhässä. Tehokasta peliaikaa on jäljellä kymmenen minuuttia.

-Hyvää kannattaa odottaa, Kaloinen muistuttaa.

Tässä tilaisuudessa ei uskota vaatimattomuuteen, vaan puhutaan “tulevasta presidentistä”.

-Nyt ovella on Saulin näköinen mies! Kaloinen helpottuu.

Niinistö se onkin. Hän harppoo suoraan lavalle raitapaidan hihoja käärivän pahvikuvansa viereen. Live-Niinistöllä on tumman puvun alla edustuskelpoinen yksivärinen paita.

Yleisö vyörähtää lähemmäs, ja toistakymmentä kännykkäkameraa suuntautuu presidenttiehdokkaaseen. Niinistö tiivistää kymmenessä minuutissa näkemyksensä demokratiasta, nuorten syrjäytymisestä ja Suomen taloudellisesta tilanteesta.

-Kaikilla hyvinvoivilla on vastuu siitä, ettei kukaan voisi pahoin, hän muistuttaa.

Nimmareita pahvikuppeihin

Aika täyttyy. Niinistö alkaa olla myöhässä seuraavalle etapille lähdöstä, mutta hän kiertelee hetken yleisön seassa.

Mikä ihmisiä kiinnostaa?

Ainakin Niinistön valokuvaaminen, kätteleminen ja nimikirjoitusten pyytäminen. Niinistö kirjoittaa nimeään kirjoihin, kortteihin ja pahvikuppien kylkiin.

Tuuloslaisen Leo Karvosen kanssa hän puhuu sienistä. Aiheen valitsi ehdokas itse.

Niinistön itsensä mukaan ihmisiä kiinnostavat myös “isot asiat”, kuten syrjäytyminen. Tänään häneltä kuitenkin kysytään erityisen paljon kokemuksista siskon luona Tuuloksessa.

Ennen kuin Niinistöä lähdetään viemään Lahteen, hänet pysäyttää kysymys perusturvaverkon säilymisestä.

-Se säilyy, hän sanoo. (HäSa)

Menot