Uutiset

Kaali on syksyn kuningas

– Vaikea sanoa, mihin kaalia ei voisi laittaa. Se on erittäin monikäyttöinen. Ja miten edullistakin se on, iloitsee ruoka-asiantuntija Anna Kari Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

Kari valmisti kyssäkaalista ja porkkanasta uunilaatikon, kukkakaalista keiton ja valkokaalista täytetyn kaalin irtopohjavuokaan.

Lisäksi hän teki punakaalista ja valkokaalista salaatit.

– Salaatteihin valkokaali sopii erinomaisen hyvin. Ne ovat maukkaita, mutta myös säilyvät jääkaapissa usean päivän ajan nahistumatta.

Vinkiksi hän sanoo, että salaattia varten suikaloitua kaalia saa vähän pehmennettyä ja miedonnettua, kun suikaleet upottaa hetkeksi kuumaan veteen.

– Voit laittaa ne vaikkapa lävikköön ja lävikön hetkeksi veteen. Anna kaalin seistä kuumassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Hänen mukaansa kaalisilppu säilyy hyvin myös muovipussissa.

Kaalin maustamisessa kannattaa muistaa siirappi. Myös kerma ja muut maitotaloustuotteet pyöristävät kaalin makuja.

– Kaaliin kyllä sopivat etikkaisetkin kastikkeet. Mausteista kirvelin ja meiramin maku sopivat kaalin seuraksi hyvin.

Hän itse maustaa arkisen kaalisalaatin appelsiinimehulla, purjosilpulla, puolukoilla tai säilykepaprikoilla.

Salaatin kastikkeen hän tekee viinietikasta, vedestä ja öljystä ja lisää mausteeksi meiramia, suolaa, pippuria ja kuminaa.

Punakaalisalaatti

neljälle

500 g punakaalia
2 etikkapunajuurta
1–2 omenaa

Kastike:

1 prk kermaviiliä
1 rkl raastettua piparjuurta
1 rkl hunajaa
2 tl voimakasta sinappia
ripaus suolaa

Suikaloi kaali. Raasta etikkapunajuuri sekä omena. Yhdistä kulhossa kastikkeen ainekset.

Sekoita joukkoon kaalisuikaleet ja omena- sekä punajuuriraaste. Laita jääkaappiin vetäytymään hetkeksi.

Coleslaw-salaatti

neljälle

1 keskikokoinen kaali
2 porkkanaa

Kastike:

1 ½ dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
2 tl omenaviinietikkaa
1 rkl voimakasta sinappia
1 tl sokeria
¼ tl suolaa

Kuori kaalista pari ulointa kerrosta. Halkaise kaali, leikkaa kanta pois ja suikaloi se ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi.

Sekoita majoneesi, ranskankerma, omenaviinietikka, sinappi, sokeri ja suola. Kastikkeen kuuluu olla voimakkaan makuinen, makea ja hapokas, sillä kaali ja porkkana imevät paljon makua.

Nosta kaalisuikaleet ja porkkanaraaste isoon astiaan, kaada kastike päälle ja sekoita hyvin. Laita salaatti suljettuun astiaan. Nosta jääkaappiin maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi.

Kyssäkaali-porkkana -laatikko

neljälle

1 iso tai 2 pientä kyssäkaalia
4 porkkanaa
1 sipuli
suolaa tai yrttisuolaa
tuoretta rakuunaa
2 dl ruokakermaa

Kuori ja viipaloi vihannekset. Lado kasvikset voideltuun uunivuokaan. Mausta yrttisuolalla. Pilko päälle rakuunaa. Kaada päälle ruokakerma. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Sosekeitto

neljälle

500 g kukkakaalia
3 jauhoista perunaa
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
1–2 dl kermaa
hienonnettua kirveliä tai persiljaa
(suolaa)

Huuhtele kukkakaali ja irrottele nuput. Kuori ja kuutioi perunat.

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kukkakaalin nuput, perunat ja kasvisliemikuutiot. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kypsiä.

Soseuta keitto. Lisää kermaa ja hienonnetut yrtit. Kerman määrällä voi säädellä keiton paksuutta. Tarkista vielä suolan määrä.

Voit tehdä keiton myös kyssäkaalista.

Täytetty kaali

kuudelle

1 kpl (800–900 g) keräkaali
1 rkl rypsiöljyä
1 keskikokoinen sipuli
400 g (broilerin)jauhelihaa
2 dl rikottuja ohrasuurimoja
1 tl kuivattua meiramia
½ tl jauhettua muskottia
1 tl suolaa
1 tl rouhittua pippurisekoitusta
2 rkl siirappia
2 kananmunaa
voiteluun juoksevaa margariinia tai voi-kasviöljyseosta ja siirappia

Keitä kokonaista kaalia 10–15 minuuttia, kunnes kaali on puolikypsä. Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota öljyssä jauhelihan kanssa.

Irrota kaalista 6–7 ulointa lehteä vuoan vuoraamista varten. Silppua loppu kaali ja siirrä silppu pannulle ja hauduttele kypsäksi.

Tee täyteseos. Yhdistä kaalisilppu, jauheliha, kypsennetty ohra, mausteet, siirappi ja munat.

Vuoraa vuoka (noin 1,5 l) leivinpaperilla, sitten kaalinlehdillä ja kaada kaaliseos vuokaan. Peitä kaalinlehdillä, voitele siirapilla ja rasvalla. Jos pinta uhkaa tummua liikaa paistamisen loppuvaiheessa, peitä vuoka leivinpaperilla.

Paista 180 asteessa noin tunti. Kumoa kaalipaistos vadille, poista leivinpaperisuikaleet ja tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Kastike kaalisalaatille

2 rkl viinietikkaa
2 rkl öljyä
2 rkl vettä
1–2 tl kuivattua meiramia
1–2 tl kuminaa
suolaa ja pippuria

Sekoita kastikkeen ainekset. Sekoita kaalisilpun kanssa. Anna salaatin maustua hetki ennen tarjoilua.