fbpx
Uutiset

Kaalia konkarien tapaan

Edullista, maukasta, terveellistä ja helppoa valmistaa.

– Kaaleissa on vain hyviä puolia, tunnetut tv-kasvot ja ruoka-alan maestrot Aki Wahlman ja Antti Vahtera luettelevat kilvan kaaliruokien etuja.

– Kaaleista on tullut ilahduttavan suosittua ruokaa. Vielä kymmenen vuotta sitten kaali oli kovin arkinen raaka-aine. Nyt se on monellakin tapaa arvostettu, Wahlman ja Vahtera pohtivat.

Aki Wahlman arvelee, että kaalien suosio liittyy myös valmistustavan muutokseen.

– Aikoinaan kaalit, kuten monet muutkin kasvikset, kypsennettiin aina keittämällä. Nyt suuri osa kasviksista päätyy suoraan pannulle tai uuniin. Kaalien valmistuksessa se vaikuttaa ennen kaikkea makuun.

Jutustelun lomassa Wahlman ja Vahtera valmistavat viisi helppoa kasvislisäkettä: neljä kaalivaihtoehtoa ja uunissa paahdetut minitomaatit.

– Tomaatit ovat väriläiskäksi annokseen, herrat perustelevat.

KAKSIKKO tekee paljon yhteistyötä. Vahtera ja Wahlman ovat lokakuun alussa järjestettävien Turun ruoka- ja viinimessujen vakiovieraita. Tänä vuonna he kokkaavat messuyleisön edessä kaalilisäkkeitä.

Antti Vahtera puhuu intohimoisesti sesongin raaka-aineiden puolesta. Hänen uusi Viisi vuodenaikaa -keittokirjansa julkistetaan lokakuun alussa.

– Olen tehnyt kokkihommia 40 vuotta. Matkan varrella on käynyt niin, että aitous ja puhtaat maut ovat syrjäyttäneet turhanpäiväisen kikkailun ja hienostelun. Olen tullut siihen tulokseen, että suolalla ja mustapippurilla pärjää jo pitkälle, kunhan valitsee raaka-aineet huolellisesti ruokavuoden eri sesonkeja hyödyntäen.

Vahtera on uuttera kirjailija, sillä häneltä on ilmestynyt toistakymmentä keittokirjaa.

KAALILISÄKKEIDEN seuraksi Vahtera ja Wahlman paistavat karitsan fileen ja kampasimpukoita. Filee saa kauniin paistopinnan kuumalla paistinpannulla. Mausteeksi suolaa ja tuoretta timjamia. Filee kypsyy loppuun uunissa.

– Liha on täydellistä, kun paistomittari näyttää 52 astetta, Wahlman näyttää.

– Ja ennen tarjoilua pitkä vetäytyminen foliossa, muistuttaa Antti Vahtera.

Kampasimpukat valmistuvat hetkessä. Nekin paistetaan erittäin kuumalla pannulla noin minuutti kummaltakin puolelta.

Mausteeksi riittävät suola ja mustapippuri.

Ruusukaalisilppu

(neljälle)

400 g ruusukaaleja
oliiviöljyä
sormisuolaa

Huuhtele ruusukaali ja poista tarvittaessa kantaosan kova pää. Suikaloi kaali. Lorauta paistinpannulle öljyä ja paista kaalisilppua muutama minuutti kuumalla pannulla. Mausta lopuksi suolalla.

Paahdetut kukkakaalinuput

(neljälle)

pieni kukkakaali
oliiviöljyä
sormisuolaa

Irrota kukkakaalista nuput ja pilko tarvittaessa pienemmäksi. Levitä nuput uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla.

Paahda nuppuja 250-asteissa uunissa 15–20 minuuttia. Nuput saavat ruskistua kunnolla.

Lehtikaalisipsit

(neljälle)

200 g lehtikaalia
1 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa

Poista lehtikaalista lehtiruodit. Revi kaali napostelupaloiksi.

Levitä kaali uunipellille ja pirskottele päälle öljy ja mausta suolalla.

Paahda lehtikaalia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Valmis lehtikaali on rapeaa.

Näitä voi napostella myös sipsien tapaan.

Kukkakaalipyree

(neljälle)

1 pieni kukkakaali
100 g vuohenjuustoa
½ tl suolaa

Keitä kukkakaalin nuput pehmeiksi. Kaada vesi pois. Poista vuohenjuustosta kuorikitti ja murenna juusto kukkakaalien joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella pehmeäksi soseeksi. Mausta suolalla.

Pikkutomaatit uunissa

(neljälle)

400 g kirsikka- tai luumu­tomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa

Kuumenna uuni 90 asteeseen. Laita tomaatit uunivuokaan. Lorauta päälle öljyä ja ripottele tomaateille sokeri ja suola. Paahda tomaatteja 1 tunti ja 15 minuuttia. Tarjoa heti.

Menot