fbpx
Uutiset

Kaasu lämmittää talon - joka on putken varrella

Hämeenlinnassa alettiin käyttää maakaasua lämmitykseen 1980-luvun loppupuolella. Nyt parikymppiset maakaasulämpökattilat alkavat tulla tiensä päähän.

-Maakaasun polttamisesta tulee hiilidioksidia ja vettä. Siksi vanhat kattilat alkavat ruostua ja mädäntyä, kattiloita asentava Antero Lahtinen kertoo ja näyttää lähes puhki ruostunutta putken päätä.

Ruostunut putki ei ole kovin turvallinen, mutta niin suurta vaaraa maakaasun lähellä ei ole kuin nestekaasun. Maakaasu on ilmaa kevyempää, joten se nousee ylöspäin, mutta nestekaasu jää kellarin uumeniin piiloon. Nestekaasuvuodon lähellä ei kannata panna tupakaksi.

-Maakaasu haisee samalle kuin nestekaasu, mutta se johtuu siitä, että hajuttomaan maakaasuun lisätään haju, jotta sen huomaa.

Vanhojen kattiloiden tekniikka ei enää vastaa tätä päivää.

-Jos vanhan kattilan hyötysuhde on 92 paikkeilla, niin uuden kondenssikattilan hyötysuhde on 109.

Lahtisen mukaan vanhan kattilan vaihtaminen uudeksi säästäisi lämmityskuluissa noin 30 prosenttia vuodessa.

Maakaasu ja öljy samanhintaisia

Asentaja arvelee, että kaupungissa on parisen sataa omakotitaloa, jotka lämpenevät maakaasulla. Lämpöä suositaan alueilla, jonne maakaasuputki on rakennettu eli Miemalassa, Käikälässä ja Kaurialassa.

-Maakaasun suosio kasvoi pikkuhiljaa, mutta sitten hinta nousi. Sekin arveluttaa joitakin, että maakaasu on uusiutumaton luonnonvara ja hiilidioksidipäästöt haittaavat ilmastoa.

Maakaasun hinta on nykyisin suurin piirtein öljyn tasolla.

Maakaasulla lämpiävä omakotitalon omistaja voisi käyttää kaasua myös autonsa tankkaamiseen. Lahtinen ei tiedä yhtään maakaasulämmittäjää, jolla olisi kaasulla kulkeva auto.

Latauslaitteen hinta on 5 000 euron paikkeilla.

-Maakaasu maksaa paljon vähemmän kuin bensa.

Maakaasu päästellyt kivihiilen ohi

Energiateollisuuden sähköntuotannosta vastaavan johtajan Jukka Leskelän mukaan maakaasu on hyvä energialähde.

Maakaasusta ei synny pienhiukkaspäästöjä ja hiilidioksidipäästöjen määrä on vain puolet kivihiilen päästöjen määrästä.

-Maakaasun käyttö on lisääntynyt vuosikymmenen aikana. Se on vallannut hyvin kivihiileltä alaa.

Maakaasun huonona puolena on sen fossiilisuus. Siitä syntyy kasvihuonepäästöjä ja se on rajallinen luonnonvara.

Leskelän mukaan vielä vähän aikaa sitten maakaasun laskettiin riittävän muutaman kymmenen vuoden ajaksi.

-Liuskekaasun ansiosta kaasua riittää näillä näkymin ainakin 150 vuotta.

Liuskekaasun olemassaolosta on tiedetty pitkään, mutta sitä ei ole pystytty poraamaan taloudellisesti kannattavalla menetelmällä.

Muna vai kana -ilmiö

Esimerkiksi Yhdysvalloista on tullut liuskekaasun avulla kaasuomavarainen. EU:n suurimmat liuskekaasuvarat löytyvät Puolasta.

-Mikään luonnonvara ei riitä loputtomasti. Onhan öljykin loppumassa säännöllisin väliajoin. Luonnonvaroja on hyödynnettävä niin kauan kuin niitä on.

Keskieurooppalaiset kodit lämpenevät maakaasulla useammin kuin suomalaiset. Leskelän mukaan Suomen maakaasun käyttö rajoittuu Venäjältä Lappeenrannan, Kouvolan ja Hämeenlinnan kautta Tampereen suuntaan kulkevan putken varrella oleville paikkakunnille.

Maakaasulla kulkevista autoistakaan ei ole tullut niin suosittuja kuin alunperin toivottiin.

-Tämä on vähän tällainen muna vai kana -ilmiö. Ei oikein tiedetä, kumpi pitäisi olla ensin jakelupisteet vai autot. Sähköautoista on tullut helppokäyttöisempiä, sillä sähköä saa joka paikasta. (HäSa)

Menot