fbpx
Uutiset

Kaasujalka painaa

Suomalaisilla on kova kiire. Näin kertovat ainakin viime aikojen uutiset. Ylinopeutta ajetaan kesäisillä teillä yhtä mittaa. Ajokorttikasat poliisilaitoksilla kasvavat, kun yhä useampi ajaa niin kovaa, että ajokortti lähtee kuivumaan.
Heinäkuinen lomakausi saa ihmiset villiintymään. Esimerkiksi Lahden ja Heinolan väliseltä tieltä on heinäkuun aikana otettu kortti pois jo yli 50 kuskilta.

Kiireen tummentama liikennekulttuuri ihmetyttää, varsinkin kesällä. Onko loma todella huomattavasti paljon onnistuneempi silloin, jos kesämökillä on perillä ylinopeuden ansiosta kolme minuuttia aikaisemmin? Alkaako ilo vasta perillä, vai voiko myös loma- tai työpaikalle tehtävästä matkasta nauttia?

Se, mitä aikoo ylinopeudella voittamallaan ajalla tehdä, on hyvä miettiä tarkkaan, nämä minuutit kun voivat olla kalliita. Hintana voi yhtä hyvin olla muhevat sakot, ajokortin menetys, vangitseminen tai jopa monen ihmisen henki.

Ylinopeuden ajaminen on pelottava esimerkki siitä, mihin suomalaisten “sitku”-ajattelu voi johtaa. Ihmiselle käy huonosti, jos keskittyy vain elämään tulevaisuudessa. Matkan taittaminen on vain ikävää välivaihetta, loma alkaa sitten kun ollaan perillä. Tällä ajattelutavalla ikävä kyllä menettää suuren osan lomasta.

Automatkan voi käyttää myös mukavaan yhdessäoloon lasten kanssa tai vaikka vain omien ajatustensa kuunteluun. Jos lapset kitisevät takapenkillä, voi poiketa huoltoasemalle tauolle. Matkustaminen on elämys. Loma on mukavampi aloittaa siten, ettei kukaan perheestä makaa sairaalassa tai haudassa.

Joka kolmas kuolemaan johtava auto-onnettomuus tapahtuu ajettaessa maantiellä ylinopeudella. Ihmishenkiä vaatineen liikenneonnettomuuden aiheuttaja ylittää sallitun nopeuden yleensä vähintään kymmenen kilometrin tuntivauhdilla.

Viime vuonna ihmisiä kuoli liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan mukaan ylinopeuksien takia ainakin 78 kolarissa. Monen perheen elämässä olisi nyt paljon vähemmän surua, jos nämä 78 kuljettajaa olisivat malttaneet ajaa hiljempaa. Ei hiljaa, vaan rajoitusten, eli lakien mukaan.

Kaasujalka alkaa monesti painaa matkalla. Mutta oman jalkansa lihaksia voi ihan itse hallita. Monikaan ei taida tulla ajatelleeksi ylinopeuden ajamisen olevan oikeasti vaarallista. Kiireelle löytyy aina jokin hyvä syy, vaikka ei myöhässä olisikaan.

Ajoin viikonloppuna Riihimäen läheisyydessä. Nopeusrajoitus tiellä oli 100 kilometriä tunnissa, edessäni ajoi vanha mies kahdeksaakymppiä. Automaattisesti aloin katsoa ohituspaikkaa.

Ohi en vastaantulijoiden vuoksi päässyt, joten tyydyin osaani ja ajoin myös hitaampaa kuin rajoitus salli. Hetken kuluttua huomasin sen olevan oikeastaan ihan mukavaa. Aurinko paistoi, ja verkkaisessa vauhdissa ehdin katselemaan kesäistä maisemaa. Enkä myöhästynyt mistään minuuttiakaan.

Anni Erkko

Menot