fbpx
Uutiset

Kädet suojaan syksyltä

Jos lapsilta kysyttäisiin mielipidettä, moni haluaisi hypellä ulkona ilman käsineitä ympäri vuoden.

Onneksi ei kysytä. Leikkimään, liikkumaan ja maata tonkimaan tottuneet kädet kannattaa suojata syksyn koleilta ja vaihtelevilta säiltä. Hyvät syyskäsineet hoitavat tämän työn.

Millainen sitten on hyvä käsine lasten itsensä mielestä? Oululaisen Allinpuiston päiväkodin lapset tietävät kokemuksesta, että käsineen on tunnuttava ennen muuta mukavalta leikeissä. Se ei saa pudota, ja sillä pitää pystyä tarttumaan ympäristön aarteisiin. Pitäväkin sen täytyy olla, jotta ote ei lipsu kiipeilytelineissä.

Emppu Anuyawu, 6, kertoo, että yksi kriteeri on ylitse muiden. Pitää ehdottomasti olla hanskat, ei kintaat. Väriltään mielellään harmaat ja sisältä pehmoiset ja lämpimät kuin villa.

– Kintaita käyttävät pienet lapset, mutta minä olen jo iso.

Betty Dicksonin, 6, mielestä perinteisillä kurakintailla on hankala tarttua tavaroihin, mutta niitä ilmankaan ei oikein pärjää.

– Niillä voi koskea veteen. Siksi ne ovat niin mukavat.

SYYSKELEIHIN myydään kaupoissa kuorikintaita, softshell- ja fleecekäsineitä ja perinteisiä kurakintaita. On tuulenpitävää, vedenpitävää, vettähylkivää, vuorellista ja vuoretonta. Valitseminen voi olla vaikeaa, kun valinnanvaraa on paljon.

Sadepäiviä varten on hyvä olla vedenpitävää ja kylmiä säitä varten lämmittävää.

Nyrkkisääntönä voi pitää myös sitä, että käsineitä tarvitaan niin monet, että kun yhdet ovat pyykkikorissa, voi käteen panna toiset. Vain harvat käsineet voi heittää kuivausrumpuun, joten kuivumiseen on varattava aikaa.

Käytännössä käsineitä tarvitaan syyskaudelle helposti viidetkin erilaiset: yhdet perinteiset kurakintaat, yhdet veden- ja tuulenpitävät kuorikintaat, niiden alle sopivat aluslapaset, alkusyksyn kuiviin ja viileisin keleihin ohuet neule- tai fleecehanskat ja mielellään vielä erikseen niin sanotut kaupunkihanskat, jotta kauppareissuille lähtiessä ei tarvitse pukea ulkoleikeissä kastuneita ja likaantuneita käsineitä.

Riikka Marjomaa

Menot