fbpx
Uutiset

Kädet tulivat kipeiksi puhumisesta

Ranskan kielen puute ei haitannut Ranskan La Rochellessa järjestetyillä Suomi-messuilla, sillä käsillä puhuminen korvasi sanat. Tuuloslainen Helka Hyytiä nauraa, ettei ole koskaan puhunut niin paljon käsillään kuin La Rochellen messuilla.

-Tuli kädet kipeiksi puhumisesta, Helka Hyy ky:n yrittäjä sanoo.

Talvi houkutteli ranskalaisia La Rochellen lomakaupungissa Suomi-aiheisille matkailumessuille elo-syyskuun vaihteessa.

Suuri kankainen messuhalli oli sisustettu Suomi-kyläksi, ja jokaisella myyjällä oli hallissa oma punaiseksi maalattu pikku talonsa. Koko hallissa ei ollut yhtään kesäistä kuvaa.

– Kaikki oli lavastettu talviseksi ja jouluiseksi. Kaikesta näkyi, että lumi ja jää on ranskalaisille eksoottista. Valaistuksena oli talven sininen hetki.

Myyntiä oli pakko rajoittaa

Vaikka näyttelyhallissa oli 40 astetta lämmintä, monet messuvieraat näyttelivät käsillään suomalaisille hytisyttävää kylmyyttä.

– Kun he tulivat kuumaan halliin, he esittivät palelemisen merkeillä, miten kylmä Suomessa on. Me vastasimme pyyhkimällä otsalta hikeä, että Suomessa on päinvastoin kuuma: sauna finlandaise.

Helka Hyyn myymälä oli vetonaula La Rochellessa Atlantin rannalla, koska se messujärjestäjien pyynnöstä myi suomalaisia herkkuja. Hittituotteita olivat poro- ja hirvisäilykkeet sekä marjamarmeladimakeiset.

– Oli outo tilanne, kun piti rajoittaa myyntiä. En ole sellaiseen tottunut. Messut kestivät kymmenen päivää, ja piti saada tavarat riittämään.

Kaikkiaan näytteilleasettajia oli kymmenkunta. Helka Hyy ja hollolalainen kansantanssiryhmä Hannat ja Heikit olivat ainoat hämäläiset.

Yksi puukontekijä oli kotoisin Ruotsista, ja porot olivat hollantilaisen miehen omaisuutta. Kaikki muut yrittäjät olivat lappilaisia, ja myös Helka Hyyn tuotteet olivat pääasiassa Lapista.

Suomi on kuningaskunta

Moni messuvieras oli käynyt joskus Suomessa. He olivat ottaneet kartat ja albumit mukaan näyttääkseen, missä he olivat liikkuneet. Yksi toi Helka Hyytiälle jopa pullollisen viiniä kertoakseen, miten ihania ihmisiä suomalaiset hänen mielestään ovat.

Moni miesvieraista oli työskennellyt Suomessa. He olivat olleet komennustöissä suurissa suomalaisissa metsä- tai metalliteollisuuden yrityksissä. Näki, miten tärkeitä teollisuudenaloja metsä ja metalli meille ovat.

– Eräskin mies tuli sanomaan meille, että meillä Suomessahan on kuningas. Vastasimme, ettei ole, vaan meillä on rouva presidentti. Mies vastasi, että olemme väärässä. Meillä on Nokia-kuningas.

La Rochellen messut keskittyvät joka vuosi yhteen maahan. Viime vuonna messuilla esittäytyi Intia. (HäSa)

Menot