Uutiset

Kädet vetivät nuoret taideoppilaat ja vanhukset yhteen

Kyyneleet nousevat Eeva Hommasen silmiin, kun Julia Taipale lukee käsiä esittävän lyijykynäpiirroksen alla olevaa tekstiä.

– Minä en ole tehnyt käsillä juuri mitään erikoista. Vaikka ikää onkin kertynyt, en ole koskaan leiponut edes pullapitkoa, työni perustui liike-elämään. Matkustelu on ollut elämän kohokohta, niin sanottu pääasia. Tosin haaveeni Islannista ei ole koskaan toteutunut.

Hommanen ja Taipale ovat yksi kymmenestä vanhuksen ja nuoren taiteilijan välisestä työparista, joiden yhteistyönä Keinukamarin hoivakotiin syntyi näyttely Menneisyys käsissä.

Projekti kuului Kuvataidekoulu Aimon 13-vuotiaiden oppilaiden syventäviin opintoihin. Ensimmäisellä tapaamiskerralla Taipale piirsi Hommasen kädet, toisella kerralla purettiin pitkää elämää tarinaksi.

– Aika meni nopsaa. Me puhuttiin kaikkia asioita. Se oli hienoa aikaa. Julia on hyvä piirtäjä ja hyvä puhuja, kehuu Hommanen.

Taipaleen mielestä kädet eivät olleet kovin helppo aihe, mutta erilaisuudessaan mielenkiintoinen. Kädet kertovat ihmisestä jotakin.

– Olen miettinyt, millaista vanhusten elämä on ollut. Ja miettinyt, millaista oma elämä voisi olla vanhempana, Eevan ikäisenä.


Taide jää vanhusten iloksi

Menneisyys käsissä on ensimmäinen Keinukamarin hoivakodissa järjestetty taidenäyttely. Kun se päättyy, jäävät työt vanhuksille.

– Se on minusta hienoa, että me saadaan lahjoittaa nämä, koska meille tärkeintä tässä on ollut kokemus, ei työt, sanoo Taipale.

Idea käsien piirtämisestä tuli opettaja Kikka Jelisejeffiltä, joka muutettuaan kolmisen vuotta sitten Hämeenlinnaan valokuvasi ihmisten käsiä kirjastossa.

– Nuoret innostuivat ideasta heti ja jalkautuminen koulusta hoivakodille oli luontevaa. Olen ylpeä siitä, miten nuoret ottivat jutun omakseen. Näyttelyn nimikin valikoitui heidän omien ehdotustensa joukosta, sanoo Jelisejeff.

Julia Taipaleen lisäksi näyttelyssä on esillä työt Hallan Hannelinilta, Nanna Karsikakselta, Nenna Kukkoselta, Oona Laitiselta, Nina Oksalalta, Pihla Oksalalta, Katri Raiskilalta, Fredi Saurilta ja Ella Käpiltä. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020