fbpx
Uutiset

Kadonneen Interpol-johtajan Meng Hongwein vaimo yrittää jäljittää miestään Kiinasta lakifirmojen avulla

Kiina väittää, että vaimo Grace Meng ei olisi suostunut puhumaan miehensä kanssa puhelimessa.
Arkistokuva kadonneen Interpol-johtaja Meng Hongwei Indonesian-matkalta. Hänen katoamisestaan uutisoitiin lokakuun alussa.

Entisen Interpolin johtajan, kadonneen Meng Hongwein vaimo Grace Meng on jäljittää miestään kahden lakialan yrityksen avulla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Meng katosi yli kuukausi sitten matkustettuaan Ranskasta kotimaahansa Kiinaan. Kiinan mukaan häntä epäillään lahjusten ottamisesta ja muista rikoksista.

Kiina kertoi asiasta vasta sen jälkeen, kun oli kulunut päiviä siitä kun Grace Meng ilmoitti miehensä kadonneeksi ja Ranskan poliisi alkoi tutkimaan katoamista. Myöhemmin Interpol tiedotti Mengin eronneen johtajan virasta.

Interpolin pääkonttori sijaitsee Ranskan Lyonissa, jossa Meng perheineen asui.

WhatsApp-viesti syyskuussa

Kiina väittää, että Grace Meng on kieltäytynyt keskustelemasta miehensä kanssa puhelimessa, Reuters kirjoittaa. Grace Meng puolestaan sanoo, ettei ole kuullut miehestään sen jälkeen, kun tämä lähetti 25. syyskuuta WhatsApp-viestin, jossa pyysi odottamaan soittoaan.

– Sen jälkeen kun aviomieheni katosi, ihmiset ympäri maailmaa ovat kysyneet, miten voisivat auttaa. Ennen kaikkea kehotan jokaista avaamaan suunsa ja pyytämään Kiinaa kunnioittamaan perheemme perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, Grace Meng kirjoitti sähköpostilla lähettämässään lausunnossa Reutersin mukaan.

Ei ole tiedossa, missä 64-vuotiasta Mengiä pidetään. Reuters ei pystynyt tavoittamaan häntä. Ei ole myöskään tiedossa, onko hän saanut tuekseen oikeuden edustajan.

Perhe sai uhkailuja

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Lu Kang sanoi tiistaina Pekingissä, että Kiina suojelee kaikkien kansalaistensa oikeusturvaa. Hänen mukaansa Grace Meng voi puhua miehensä kanssa puhelimesa “milloin tahansa”, kertoi Reuters.

– Mutta Meng Hongwein vaimo kieltäytyy puhelinkontaktista. Miksi? Emme tiedä, Lu sanoi lehdistötilaisuudessa.

Ranskan poliisin mukaan Mengin vaimo ja lapset ovat poliisin valvonnassa Lyonissa, koska ovat joutuneet uhatuiksi.

Meng työskenteli Kiinan varaturvallisuusministerinä ennen Interpol-nimitystään, joka oli seurausta Kiinan tavoitteista saada kansalaisiaan nimitetyiksi kansainvälisten organisaatioiden johtoon.

Menot