fbpx
Kolumnit Uutiset

Kadonneen suomalaisuuden metsästys

Tein testin, jonka mukaan olen 65-prosenttisesti keskivertosuomalainen.

Työmatkani on keskimääräistä pidempi, mutta tienaan keskivertosuomalaista vähemmän. Juon enemmän kahvia, mutta syön vähemmän lihaa. Katson televisiota keskimääräistä vähemmän, ja kodissani on keskimäärää enemmän asuinneliöitä.

Jo ala-asteen historiankirjoissa opetettiin, minkälainen suomalainen on. Vaaleapiirteinen, talvesta nauttiva, hiljainen suomalainen. Suomalaisella on vahva luontosuhde, jota hän vahvistaa vapaa-ajallaan.

Työ on suomalaiselle tärkeä. Suomalainen ei saikuta turhaan, ja ylityökorvaukset hän laittaa säästöön. Hän on hiljaa ylpeä kansallisuudestaan.

Tilastokeskuksen mukaan suomalainen on keskimäärin 42,3-vuotias ja asuu puolisonsa kanssa omakotitalossa. Hänen kuukausipalkkansa on 3 500 euroa. Päivittäisestä vapaa-ajastaan hän käyttää kolme tuntia television katselemiseen.

Urheilua suomalainen harrastaa kolme kertaa viikossa.

Monet edellä mainituista piirteistä nousevat esiin lähes aina, kun joko Suomessa tai ulkomailla joku haluaa kuulla, minkälaisia me täällä oikein olemme.

Olin muutama viikko sitten Yhdysvalloissa. Yksi isännistämme oli noin kolmekymppinen mieshenkilö, joka oli hyvin kiinnostunut suomalaisista ja heidän elämäntyylistään.

Hänellä oli paljon käsityksiä suomalaisuudesta. Suurin osa niistä tuntui pitävän paikkansa.

Minua hän ei kuitenkaan pitänyt oikeana suomalaisena. Hiukseni ovat väärän väriset, en pidä Muumi-mukeista, enkä omista suksia.

Oli hämmentävää yrittää perustella omaa kansallisuuttaan. Olisin halunnut huutaa, että minäkin kyllä osaan hiihtää ja säästän pahan päivän varalle. Että olen vaatimaton ja unelmoin lottovoitosta.

Luovutin, kun tajusin valehtelevani sekä keskustelukumppanilleni että itselleni.

Kouvolan Sanomat teki Tilastokeskuksen keskivertotilastojen perusteella kyselyn, johon vastanneista vain 10 prosenttia vastasi olevansa kuin noiden tilastojen mukainen suomalainen.

En tunne ketään, joka olisi keskivertosuomalainen. Haluaisin tietää, onko ulkomaillekin kiirinyt mielikuva suomalaisesta niin vahva, että toisinnamme sitä itse.

Jos kyseessä olisi tutkimuskysymys, uskoisitko suomalaiseen sisuun ja ilmoittaisit käyväsi lauantaisin saunassa?

Menot