fbpx
Uutiset

Kadunlaskijaa ei hetkauta katujen määrä

Hämeenlinnalaista Matti Kankkusta naurattaa, kun häneltä kysyy, montako katua Hämeenlinnassa on. Kysymys ei ole uusi, sillä monet kuvittelevat Kankkusella olevan perinpohjaiset tiedot.

Kankkunen nimittäin työskentelee Hämeenlinnan kaupungilla Murron tiemestaritoimistossa kadunlaskijana.

– Ne, jotka eivät tiedä, mitä kadunlaskija tekee, puhuvat välillä kadunlakaisemisesta tai jopa kadullelaskemisesta. Tai sitten kuvitellaan, että todellakin laskemme, paljonko kaupungissa on katuja, Kankkunen hymähtää.

Hämeenlinnassa työskentelee yhteensä seitsemän kadunlaskijaa. Mitäkö he tekevät? Yllätys: katujen pintoja kivestä, betonista ja niin edelleen.

– Kun esimerkiksi kivikatuja revitään vaikka viemäritöiden vuoksi auki, meidän tehtävämme on paikata jäljet. Hämeenlinnan kaupungilla on varastossa varmasti miljoonia kiviä, joten materiaalia kyllä riittää.

Kadunlaskijoiden suurin urakka vuosikymmeniin oli Hämeenlinnan tori, joka uusittiin vuosituhannen vaihteessa.

Ei vaaraa jämähtää rutiiniin

Kankkunen on kadunlaskijana vanha tekijä: hän on ollut kaupungin palveluksessa jo parikymmentä vuotta. Kankkunen, kuten kollegansakin, on oppinut ammattinsa perinteiseen tapaan: töitä tekemällä.

– Kun aikoinaan tulin kaupungin hommiin, minulle oli etua siitä, että olin entuudestaan tehnyt jonkin verran kivitöitä. Tämän työn oppii seuraamalla niitä, jotka osaavat.

Kadunlaskeminen on lämpimien kelien työtä. Kiviurakat alkavat vasta vapun korvilla, joten talviaikana Kankkusella ja kumppaneilla on muuta tekemistä. Kullakin kadunlaskijalla on oma aurauspiirinsä. Kun aurattavaa ei ole, piisaa yleensä hiekoitettavaa.

– En ehkä tiedä, montako katua Hämeenlinnassa on, mutta hiekoitusautolla olen varmasti käynyt jokaisen päässä kääntymässä, hän myhäilee.

Kankkunen tuli aikoinaan kaupungin leipiin jäädäkseen. Vuosikymmenet eivät ole vähentäneet hänen viihtymistään. Kankkusen ammatissa kun ei ole vaaraa jämähtää rutiiniin.

– Tässä työssä parasta on vapaus. Saa olla paljon ulkona, eikä joka aamu tarvitse mennä samoihin nurkkiin. Työmaata on koko kaupunki.

Menot