Uutiset

Kahdeksan salakuljetettua koiranpentua jouduttiin lopettamaan Helsingissä

Koiranpennut löytyivät auton peräkontista pahvilaatikkoon ahdettuina.
Koiranpennut löytyivät auton peräkontista pahvilaatikkoon ahdettuina. Kuva: Tulli

Tulli pysäytti viime sunnuntaina Helsingin Katajanokan laivaterminaalissa noin 50-vuotiaan virolaismiehen, joka oli tuonut Virosta Suomeen kahdeksan sekarotuista koiranpentua.

Koiranpennut löytyivät auton peräkontista pahvilaatikkoon ahdettuina. Miestä epäillään salakuljetuksesta.

– Miehellä ei ollut esittää minkäänlaisia dokumentteja koirien alkuperästä, rokotuksista tai terveydentilasta. Koirilla ei myöskään ollut vaadittuja EU-lemmikkieläinpasseja tai esimerkiksi tunnistesiruja. Koirat jouduttiin lopettamaan, koska ne olisivat saattaneet aiheuttaa merkittävän terveysriskin sekä ihmisille että muille eläimille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi epäilee, että mies oli aikeissa myydä koiranpennut Suomessa. Sama epäilty oli jäänyt kiinni paperittomien koirien tuonnista muutamaa vuotta aiemmin.

Eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä pyrkii eri keinoin, esimerkiksi tiedottamalla sekä muiden viranomaisten ja järjestöjen kanssa tehtävällä yhteistyöllä, ennalta estämään eläinten salakuljetusta.

– Lemmikin hankkiminen salakuljettajalta tai pentutehtailijalta on vastuutonta ja aiheuttaa kärsimystä eläimille. Niin kauan kuin näille pennuille on kysyntää, on myös tarjontaa. Ostajien on kannettava vastuu ja selvitettävä, että uudella lemmikillä on taustat kunnossa, Hietala painottaa.

Satoja eläimiä palautuu vuosittain

STT kertoi toukokuussa, että Tullissa löydettyjä, salakuljetetuiksi epäiltyjä eläimiä lopetetaan vain harvoin. Kahdeksan pennun lopettamisessa on kyse verrattain suuresta määrästä.

Vuonna 2018 Tullissa oli yhteensä 20  000 tarkastusta, joista noin 570 ei täyttänyt maahantuontivaatimuksia. Näistä vain yksi eläin lopetettiin. Useimmissa tapauksista eläimet palautetaan lähtömaahan.

Lähtömaahan palauttaminen on aina ensisijainen ratkaisu silloin, kun eläin ei täytä EU:n vaatimuksia. Toinen vaihtoehto on lopettaminen.

Eläimiä voi pitää lentokentällä korkeintaan muutaman päivän, sillä tällöin eläin ei pääse ulos tekemään tarpeitaan.

Laki sallisi myös eläimen siirtämisen aluehallintoviraston hyväksymään karanteeniin, mutta tällä hetkellä Suomessa ei ole karanteenitiloja.

Vastuu ostajalla

Poliisin mukaan eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä tekee yhteistyötä muiden viranomaisten ja järjestöjen kanssa eläinten salakuljetuksen kitkemiseksi. Poliisi pyrkii myös tiedottamaan asiasta laajemmin mahdollisille eläinten ostajille.

–  Lemmikin hankkiminen salakuljettajalta tai pentutehtailijalta on vastuutonta. Niin kauan kuin näille pennuille on kysyntää, on myös tarjontaa, Hietala sanoo.

Hänen mukaansa ostajan olisi kannettava vastuu lemmikin taustojen selvittämisestä. Usein salakuljetustapausten ja pentutehtailun taustalta paljastuu eläimelle aiheutunutta kärsimystä.

Tuontiasiakirjat voi lähettää Tullille myös nähtäväksi jo etukäteen, jotta mahdolliset ongelmat pystytään korjaamaan ennen kuin eläin saapuu Suomeen.

Päivän lehti

25.1.2020