Uutiset

Kahdeksan tynnyrillistä keramiikkaa Turengin kirjastossa

Vanajaveden opiston kesäkurssilaiset viettivät viime kesänä kaksi viikonloppua opetellen mustasavustuskeramiikan tekemistä. Ensimmäinen viikonloppu kului Turengissa, missä kurssilaiset rakensivat mm. erilaisia ruukkuja, maljakoita ja vateja, jonka jälkeen nämä esineet raakapoltettiin. Opettajana oli Tervakoskellakin vaikuttanut taiteilija Erna Aaltonen.

Tynnyripolttoa Fiskarsissa

Toisena viikonloppuna kurssilaiset matkasivat Erna Aaltosen työtiloihin Fiskarsiin, ja siellä päästiin itse asiaan eli savustuspolttoa tekemään. Saviesineitä poltettiin vuorokauden verran tynnyreissä, joita oli yhteensä kahdeksan.

Kurssilla olleen Leena Turkan mukaan polttaminen oli hauskaa, vaikka tulta sai vesisateessa kohennella ahkerasti. Sateesta huolimatta poltto onnistui hyvin.

– Tynnyrinpuolikkaaseen pantiin ensin sahajauhoa, olkia, havunneulasia sekä poltettavat esineet. Päälle laitettiin vähän puuta. Kun poltto tehtiin näin vähässä hapessa, savua syntyi paljon ja esineet nokeentuivat selvästi enemmän kuin puhtaassa palamisessa tapahtuu.

Kurssilla valmistuneet mustasavustuskeramiikkaesineet ovat nyt esillä Turengin kirjastossa, ja niistä voi haistaa vieläkin savun hajun.

Mustasavustuksessa lämpötila ei nouse kovin kuumaksi, vain 900-1 000 asteiseksi. Esineistä ei tule niin vedenpitäviä kuin uunissa poltetusta keramiikasta. Esineitä ei myös rikkoudu polton yhteydessä niin helposti kuin esimerkiksi rakupoltossa tapahtuu.

Mustasavustus on melko yleinen tapa polttaa saviesineitä alkeellisissa oloissa. Se ei välttämättä vaadi esityönä raakapolttoa siihen tapaan kuin kurssilla tehtiin.

Pitkäaikaisia harrastajia

Kurssilla oli mukana kuuden naisen ja yhden miehen muodostama joukko, josta monet ovat harrastaneet keramiikkaa kansalaisopistossa jo vuosikaudet, niin normaalisti lukukausien aikana kuin kesäkursseillakin. Yhteydet eivät ole katkenneet, vaikka yksi ryhmäläinen on muuttanut Tampereelle ja yksi Ouluun, sillä kesäkurssille voi matkustaa kauempaakin.

Viime kesän kurssille osallistuivat Leena Turkan lisäksi Vanajaveden opiston Turengin ja Tervakosken keramiikkakursseja vetävä Päivi Kallela sekä Seija Artkoski, Heikki Autere, Marjatta Laine, Päivi Poikolainen ja Leena Tonteri.

Keramiikkanäyttely on esillä Janakkalan pääkirjaston näyttelytilassa 23. syyskuuta saakka. Näyttelyyn liittyy myös kuvakertomus mustasavustuspoltosta.

Päivän lehti

28.5.2020