Kolumnit Uutiset

Kahden leirin keskusta kiistelee aukioloajoista

Keskustan yrittäjät voi jakaa kahteen leiriin.

Toisessa leirissä istuvat kauppiaat, jotka haluavat pitää ovensa joulun alla auki muutenkin kuin keskellä päivää.

Toisessa taas yrittäjät, jotka eivät halua luopua menetetyistä eduista. Nämä sinnikkäät yrittäjät eivät halua luoda pelisääntöjä, miten kaupat ovat joulun alla auki keskustassa. Sanotaan, ettei se kannata. Ja eihän se tuota, jos ei ole halua kokeilla kuin muutamana satunnaisena sunnuntaina.

Kuluttajan kannalta on väliä, onko keskustassa auki muutama vai lähes kaikki liikkeet. Parin hassun liikkeen takia ei viitsi lähteä. Sitä on helpompi suunnata jonnekin muualle, missä liikkeet varmasti ovat auki.

Ymmärrettävää on, että yrittäjälle laajemmat aukioloajat merkitsevät oman elämän järjestelyä. Perhe vaatii osansa, samoin harrastukset. Mielekäs elämä on muutakin kuin pelkkää työtä.

Joustavuutta kuitenkin tarvitaan ja se on järjestelykysymys. Voisihan vaikka liike olla jonkin arkipäivän kiinni, esimerkiksi maanantain, jos se on hiljainen päivä. Tammikuussa ja helmikuussa näitä hiljaisia päiviä on.

Jos nykytuloilla pärjää niin hyvin, ettei laajempi aukioloaika miellytä, luulisi, että on varaa palkata kiireapua. Mutta sitten nostetaan esiin sunnuntain tuplapalkka. Mutta onko sitä pakko maksaa vieraalle? Voihan ulkopuolisen työvoiman palkata arkena, jos se on tuplakuluista kiinni.

Hämeenlinna voisi ottaa mallia Keski-Euroopasta.

Siellä useamman kaupungin keskustassa on joku viikonpäivä, jolloin liikkeet ovat auki iltayhdeksään joka ikinen viikko. Kun käytäntö on jatkuva, ihmiset tulevat tekemään ostoksia keskustaan kauppakeskusten sijaan. Kauppapäivä näkyy muidenkin yrittäjien kassassa. Tiliä tekevät myös ravintolat ja kahvilat, kun väkeä keskustassa riittää muutenkin kuin lounasaikaan.

Suomen Salossa kokeiltiin, että 80 keskustan erikoisliikettä on auki joka kuukauden viimeinen torstai kello 20 saakka. Kokeilu on kannattanut ja sitä jatketaan. Sekä kauppiaat että kaupunkilaiset ovat tyytyväisiä.

Mutta mitään ei kannata kokeilla, jos kokeilu jää muutamaan kertaan.

Valituksesta päätellen monelle yrittäjälle riittää se tulo, mikä tulee 10-17 aukioloajasta. Eikä siinä mitään. Se on hyvä, eikä keneltäkään pois.

Ihmetyttää se rutina, joka monen keskustan yrittäjän suusta kuuluu, että pitäisi kannattaa paikallista yrittäjyyttä, koska vain siten palveluita ja työllisyyttä on ydinkeskustassa.

Nykymeiningillä on mahdotonta kannattaa paikallisia keskustan liikkeitä. Kuluttajan on helpompi kiertää keskusta kaukaa kuin lähteä keskustaan turhautumaan sunnuntaisin ja arkisin kello 17.30 jälkeen.

Kommunikoikaa hyvät yrittäjät. Puhukaa. Sopikaa pelisäännöt aukioloajoista. Näin keskustaan saadaan lisää kaivattua elämää. Siitä hyötyvät kaikki.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic