Kanta-Häme Uutiset

Kähertäjämestarin soitin on jälleen tanassa – Parturi Sergin rakensi viuluja Hämeenlinnassa 1920–1930-luvuilla, yksi niistä on Hätilässä

Jouni Ylitalo pyyhkäisi torstaina pölyt Elias Serginin rakentamasta viulusta. Hätilän Kokissa Ylitalon otteita seurasivat Paavo Holmqvist (vas.), Tapani Kärkinen ja Heikki Sirkkola.

Hätilän Kokin Jouni Ylitalo pyyhkäisee pölyt vanhasta ystävästä, Elias Serginin vuonna 1932 rakentamasta viulusta. Viimeksi hän on pitänyt soittopeliä uljaassa tanassa 45 vuotta sitten.

– Viulu on isoisäni, todennäköisesti suoraan Serginiltä, hankkima, Ylitalo kertoo.

Hämeenlinnassa vaikuttanut Elias Sergin rakensi viuluja 1920–30 luvuilla. Niistä neljä on rekisteröity Varsinais-Suomen viulunrakentajien historiikkiin.

Ylitalon soittopeli on tiettävästi viides säilynyt Serginin viulu.

– Soitin on ollut meidän suvun hallussa alusta alkaen ja ollut viime vuodet soittamatta. Tällä treenasin useamman vuoden lapsena 12-vuotiaaksi saakka, Ylitalo kertoo.

 

K.O. Lindqvistin kirjoittamassa Hämeenlinnan käsityöläiset -kirjassa (1928) kerrotaan kähertäjämestari Ilja Serginistä, joka oli myös tunnettu soittaja ja viulunrakentaja.

Ilja Elias Andrejewitsh Sergin syntyi Valko-Venäjällä Vitebskin kaupungissa 1. elokuuta 1871. Ammattiopin hän aloitti 1887 ja mestariksi hän valmistui vuonna 1905.

Parturiliikkeen Sergin avasi Hämeenlinnaan vuonna 1906.

Hämeen Sanomissa (15.12.1928) julkaistussa ilmoituksessa Sergin kauppasi italialaisia mandoliineja, viulunjousia ja muita soittotarpeita Hämeen Sanomain konttorin vieressä. Lehtitalo sijaitsi nykyisen Hallituskadun ja Rauhankadun kulmauksessa.

Sergin kuoli 63 vuoden iässä vuonna 1935. Hänet on haudattu Ahveniston hautausmaalle.

 

Jouni Ylitalo harrasti lapsena viulunsoittoa Elias Serginin jousisoittimella, joka on vuosimallia 1932.

Suomen Viulunrakentajien hallituksen puheenjohtajan Tapio Vainiston mukaan Sergin oli oikein hyvä viulunrakentaja aikakaudellaan, mutta hän ei lukeutunut kolmen parhaan suomalaisen joukkoon.

Esimerkiksi Jean Sibeliukselle viulun tehneen Antti Niklanderin soittimista voi joutua maksamaan kymppitonneja.

– Viulua ei voi hinnoitella kuin autoa. Soitinrakentajia vertaillaan kuin taidemaalareita. Tosin Serginin viuluja ei ole enää kovin montaa jäljellä, jos niitä kovin montaa edes tehtiin, Vainisto sanoo.

Serginin viulusta Ylitalon pyyntihinta on 4 500 euroa.

– Ei sille enää ole käyttöä ja Opeliin tarvitsisi uusia osia, Ylitalo murjaisee.

Vainiston mukaan suomalaiset viulunrakentajat eivät ole nimellisesti yhtä kovassa huudossa kuin italialaiset tai ranskalaiset.

Ranskalaisen Jean Batiste Vuillaimen vuonna 1873 rakentaman, Tampereen Filharmonialla lainassa olevan, viulun pelkkä vakuutusarvo on Aamulehden mukaan 350 000 euroa. HäSa

Päivän lehti

5.7.2020