fbpx
Uutiset

Kai Mykkänen: YK:n pakolaisjärjestön linjaus pitää ottaa vakavasti – hädänalaisille ihmisille pitää tarjota suojaa

Maahanmuuttovirasto Migri päätti tänään, ettei se toistaiseksi tee päätöksiä afganistanilaisten jättämiin turvapaikkahakemuksiin.
Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan pakolaisjärjestön analyysi pitää ottaa vakavasti.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei lähde ennakoimaan, minkälaiseen tulokseen Maahanmuuttovirasto Migri päätyy YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tiistaisesta linjauksesta.

UNHCR:n linjauksen mukaan Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt entisestään eikä maan rajojen sisäpuolella ole turvallista muuttaa pääkaupunki Kabuliin.

– Linjaus ei velvoita Suomea tekemään minkäänlaisia päätöksiä, mutta on oikein, että pakolaisjärjestön analyysi otetaan vakavasti.

Mykkäsen mukaan Suomesta on palautettu Kabuliin viimeisen kuukauden aikana muutamia kymmeniä afganistanilaisia.

– Päätökset palautuksista eivät ole mustavalkoisia. Palautuksessa on kyse siitä, onko hakijalla henkilökohtaisen vainon uhkaa tai onko joku alue liian vaarallinen kenellekään asua.

Mykkäsen mukaan on kuitenkin tärkeää, että aidosti hädänalaisille ihmisille tarjotaan suojaa, vaikka tulkinta olisikin vaikeaa.

– On selvää, että UNHCR on meille tärkeä asiantuntijakumppani, Mykkänen muotoilee.

Uusi linjaus todennäköisesti esille muuallakin

Mykkäsen mukaan muun muassa Ruotsi, Norja ja Saksa palauttavat afganistanilaisia turvapaikanhakijoita Kabuliin. Hän ei osaa sanoa, onko uusi linjaus noussut kyseisissä maissa keskusteluun.

– Uskon, että niissä käydään uutta linjausta läpi samalla tavalla.

Suomeen on tullut tänä vuonna kymmeniä uusia afganistanilaisia turvapaikanhakijoita. Lisäksi satojen aiemmin maahan tulleiden hakemusten käsittely on vielä kesken.

Mykkänen toteaa, ettei tuoreella linjauksella ole tekemistä hänen viimeviikkoisen viestinsä kanssa. Mykkänen twiittasi silloin, että Migrin toiminnasta tehdään laaja, riippumaton selvitys.

– Selvitystarve liittyy siihen, että Migri on käsitellyt lyhyen ajan sisällä 45 000 turvapaikkahakemusta, ei siihen, ettei päätöksenteko toimisi.

Migri selvittää asiaa

Maahanmuuttovirasto Migri päätti tänään, ettei se toistaiseksi tee päätöksiä afganistanilaisten jättämiin turvapaikkahakemuksiin.

Migri tiedotti asiasta Twitterin kautta.

– Emme tänään kommentoi asiaa enempää kuin Twitterissä on. Tiedotamme tarkemmin heti, kun olemme käyneet asian läpi, Jaana Vaahtio Migrin viestinnästä kertoo sähköpostiviestillä.

Migri selvittää, mitä UNHCR:n linjaus merkitsee.

Nopeasti muuttuva turvallisuustilanne

Elokuussa Migrin nettisivuilla todettiin, että Afganistanin turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti. Siksi arvio tilanteesta tehdään aina sen perusteella, mikä alueen tilanne on turvapaikkahakemuksen ratkaisuhetkellä.

Ennen tiistaita virasto on noudattanut korkeimman hallinto-oikeuden linjausta Kabulin osalta. KHO totesi kesäkuussa, että Kabulin turvallisuustilanne ei ole sellainen, että kaikki kaupunkiin palaavat ovat vaarassa aseellisen väkivallan takia.

Maahanmuuttovirasto soveltaa ulkomaalaislakia korkeimman hallinto-oikeuden linjausten ja muun velvoittavan tuomioistuinkäytännön mukaan.

Jos hakijan tai hänen kotimaansa tilanne muuttuu valitusvaiheessa, hallinto-oikeus arvioi asiaa muuttuneen tilanteen valossa.

Palauttamisesta vastaa Suomessa puolestaan poliisi.

– Poliisin linjauksen mukaan ketään ei olla palauttamassa Afganistaniin lähipäivinä, Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen summaa.

Menot