Uutiset

Kai Rautio tutkii Leijonien vastustajia etukäteen

Kari Jalosen valmennusryhmän näkyviä jäseniä ovat Pietarissakin apuvalmentajat Jukka Rautakorpi ja Ville Peltonen sekä maalivahtivalmentaja Ari Moisanen, mutta menestyksen takana on myös muita miehiä. Yksi heistä on hämeenlinnalainen pitkän linjan kiekkomies Kai Rautio, joka vastaa Suomen A-maajoukkueessa muun muassa vastustajien tarkkailusta.

– Olen mukana valmennusryhmän jäsenenä ihan normaalisti ja työskentelen paljon videovalmentajan ja muun valmennusryhmän kanssa. Tarkkailen toisia joukkueita, niiden yleisilmettä ja muuta vastaavaa. Kaikille riittää kaikennäköistä hommaa, Rautio muistuttaa.

Rautio tekee Pietarissa pitkää päivää, sillä hänet nähdään katsomossa käytännössä jokaisessa alkulohkon ottelussa. Pelkästään ensimmäisen viikonlopun kahden Suomen ottelun lisäksi Jubileini-areenassa pelattiin kuusi muutakin ottelua.

– Kaikki pelit, mitkä täällä pelataan, tulee katsottua. Jossain vaiheessa siirryn Moskovaan katsomaan toista lohkoa, että saamme jonkinlaisen käsityksen myös sen joukkueista. Kohtaamme kuitenkin jossain vaiheessa toisen lohkon joukkueen aika tärkeässä vaiheessa, joten meidän on tiedettävä jotakin myös niistä.

Vastustajien ja myös omien tarkkaileminen ei kuitenkaan rajoitu pelkästään MM-turnaukseen, vaan työtä on tehty ympäri vuoden Leijonien MM-menestyksen eteen.

– Kauden aikana lopun valmistavalla jaksolla kiersimme katsomassa jonkun verran pelaajia ja tarkastamassa, missä kunnossa he ovat ja mikä rooli heillä on joukkueissaan. Sitten GM (Jere Lehtinen) ja päävalmentaja ottavat selvää, ovatko pelaajat mahdollisesti meidän käytettävissämme MM-kisoissa. Sellainen on työnjakomme, Rautio selventää.

Leijonien MM-joukkueen iskukyky on tämän vuoden kilpailuissa vahva. Se sai loppumetreillä kovan luokan NHL-miehiä, kun Minnesotan Mikko Koivu ja Mikael Granlund ja Floridan Aleksander Barkov ja Jussi Jokinen ilmoittivat olevansa käytettävissä Venäjän kisoissa. Rautio muistuttaa, että Suomen leiriryhmä oli laadukas ja yhtenäinen koko pitkän valmistavan jakson ajan.

– Koko neljä viikkoa, minkä valmistava jakso kesti, oli kasassa koko ajan tosi hyvähenkinen porukka, vaikka ryhmä vaihtuikin viikottain aika paljon. Kaikki ovat terveitä, eikä kenelläkään ole isoja vammoja, joita pitäisi kuntouttaa ja katsoa kestävätkä paikat vai eivät.

Raution mielestä Suomen MM-joukkueella on hyvän hengen ohella myös arvot kunnossa.

– Tässä on todella kiva olla mukana, kun kaikki ovat voittavien arvojen takana, Rautio kiittelee.

Hämeenlinnalaisen mukaan voittavia arvoja ovat itsensä likoon laittaminen, päivittäinen tekeminen ja sen vaatimustaso.

– Lisäksi mitä voittamiseen kuuluu kentällä: taktiikan noudattamista, valmistautumista, uhrautumista ja joukkueen eteen pelaamista. Joukkue edellä mennään aina, Rautio paaluttaa.

Rautio kehuu myös viime metreillä joukkueeseen liittyviä pelaajia.

– Hyvin on jokainen istunut ryhmään mukaan. Hehän ovat täysiä ammattilaisia ja tietävät, että joukkueissa pelataan erilaisilla systeemeillä ja niitä käydään heidänkin kanssaan läpi. Systeemeissä on aina pieniä eroja verrattuna siihen mitä peliä he ovat pelanneet. Yritämme laittaa aina sellaisen sapluunan pystyyn, että kaikki pystyvät sen aika nopeasti oppimaan. Ei pelisysteemi ole kuitenkaan kaikki kaikessa, vaan mukana on paljon myös henkistä puolta. He tuovat arvokkaan palasen meidän joukkueeseemme, valmentaja kehuu.

Suomi pelaa alkulohkoa Pietarissa vielä ensi viikon tiistaihin asti, kun vuorossa on päätösottelu Kanadaa vastaan. Myös puolivälierän Leijonat pelaa kisojen kakkoskaupungissa, jos se sijoittuu alkulohkossaan kahden parhaan joukkoon. Puolivälierien jälkeen pelit jatkuvat mitalipeleillä Moskovassa. Viimeistään niiden jälkeen on Rautiollakin vuorossa kesäloma, mutta kovana golfmiehenäkin tunnetun hämeenlinnalaisen ajatus ei ole vielä kertaakaan karannut viheriöille.

– En ole niin pitkälle vielä uskaltanut ajatellakaan. Tämä työ tulee ensin ja se hoidetaan, hän naurahtaa. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

5.7.2020