fbpx
Uutiset

Kai tää on mesta nasta...

“Talo jossa on aravalaina, ei ole avara aina.” “Kai tää on mesta nasta, en tiedä paremmasta, ainakin kaupunginjohtajasta, tää lähentelee taivasta.”

Muun muassa näitä riimejä suomalaista lähiöelämää kuvaavasta kappaleesta kuultiin Hämeenlinnan Kulttuuritukussa pidetyssä konsertissa myöhään torstai-iltana. Neljännesvuosisata sitten kirjoitetun biisin esitti suomalaisen musiikin kestojärkäle Eppu Normaali, joka kiertää nyt Suomea ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1996.

Remontoitu Kulttuuritukku pullisteli väkeä historiansa suurimmassa tapahtumassa. Eppujen vanhoja hittejä ja uusia sävellyksiä oli kuulemassa jopa 1 300 ihmistä.

Pääosin keski-ikäinen yleisö osasi eppunsa. Monilla konserttiin osallistuneilla oli perjantaina tavallista käheämpi ääni. Ihmiset olivat paikalla myös muistelemassa ja kokemassa uudelleen nuoruuttaan.

Hyvässä iskussa ollut yhtye palkitsi yleisönsä: keikalle tuli mittaa peräti 2,5 tuntia.

Kulttuuritukku ja tilaisuuden järjestäjät selvisivät mittavasta tulikokeestaan hyvin.

Loppuunmyydyn salin lattialla ei suuresta väkimäärästä huolimatta ollut liian ahdasta. Uusittu ilmanvaihto toimi hyvin: hiki ei pintaan noussut, ellei sitä varta vasten halunnut.

Tarjoilu ja narikat pelasivat. Vain äänentoisto välillä säröili ja kaikui, mutta siihen todennäköisesti vaikutti enemmän Eppujen oma tekniikka kuin salin akustiikka.

Ja vain noin neljä tuntia viimeisten konserttivieraiden poistumisen jälkeen eli aamukuudelta Kulttuuritukun saivat haltuunsa viikonlopun antiikkimessujen rakentajat.

Monipuoliseen käyttöön remontoitu tila lunasti niitä odotuksia, joita siihen on kohdistettu.

Verkatehtaalle Kulttuuritukun kylkeen vuonna 2007 valmistuva uusi konserttisali tulee aikanaan ottamaan oman osansa Hämeenlinnan kulttuuritapahtumista.

Epäilevät Tuomaat arvelevat jo nyt, että molempiin tiloihin ei saada riittävästi tapahtumia.

Hämeenlinnassa ei ole vahvaa konserteissa käymisen kulttuuria klassisessa eikä populaarimmassa musiikissa. Lisäksi moni pelkää ympäröivien suurien kaupunkien eli Helsingin, Tampereen ja Lahden Sibelius-taloineen kuorivan tapahtumista kermat päältä.

Hämeenlinnalaisilla on tästä huolimatta kaikki omissa käsissä.

Kulttuuritukku soveltuu jatkossakin Eppu-keikan tyylisiin klubikonsertteihin. Paljon odotuksia ladataan jatkossa myös messutapahtumiin, näyttelytoimintaan, kongresseihin ja yritystilaisuuksiin.

Teatterin tuleva Leevi and the Leavings -musikaalikin sopii hyvin kunnostettuun tehdashalliin.

Joustava monipuolisuus on Verkatehtaan kaavailtu valtti.

Torstaina konserttiyleisön joukossa vilahtaneen kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin hymy oli mairea. Verkatehtaan kehittämistä vauhdittaneen kaupunginjohtajan mielestä avara ei-aravarahoitteinen konserttitila lienee mesta nasta. Vasta aika näyttää, lähenteleekö se joskus jopa taivasta.

Olli-Pekka Behm

Joustava monipuolisuus on Verkatehtaan kaavailtu valtti.

Menot