fbpx
Uutiset

Kaiju Sysikumpu muisti isäänsä, joka oli talvisodassa kenraali Pajarin adjutanttina – valtiojohto laski seppeleen kansalliselle muistomerkille

105 kynttilää sytytettiin Valon tuoja -patsaan juurelle jokaisen talvisodan päivän kunniaksi.
Kaiju Sysikumpu muisteli omaa talvisodassa ollutta isäänsä muistohetkessä Helsingin Kasarmitorilla. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764
Kaiju Sysikumpu muisteli omaa talvisodassa ollutta isäänsä muistohetkessä Helsingin Kasarmitorilla. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764

Kaiju Sysikumpu liikuttui satojen muiden suomalaisten mukana tutuista Finlandiasta ja Maamme-laulusta talvisodan syttymisen muistopäivän tilaisuudessa Helsingin Kasarmitorilla. Kaupunkiin oli satanut sopivasti hiukan lunta, ja sää oli talvisen aurinkoinen.

Sysikumpu asuu lähellä ja oli tullut ensimmäistä kertaa katsomaan valtiojohdon seppeleen laskua paikan päälle, kun talvisodan syttymisestä on tasan 80 vuotta. Hän on kotoisin Ruovedeltä Tampereen läheltä, mutta asunut Helsingissä jo vuodesta 1966.

– Isäni majuri Eero Sysikumpu oli sodassa kenraali Pajarin adjutanttina. Hän kuoli 92-vuotiaana 15 vuotta sitten, Kaiju Sysikumpu kertoi.

Seppeleen laskun jälkeen kansalliselle talvisodan muistomerkille Valon tuojalle laskettiin 105 kynttilää, yksi sodan jokaiselle päivälle. Valon tuoja on kymmenmetrinen teräksinen sotilaspatsas, jonka on suunnitellut kuvanveistäjä Pekka Kauhanen. Se paljastettiin kaksi vuotta sitten.

Veteraanien lisäksi kynttilöiden laskijoina oli eri-ikäisiä sukupolvia, muun muassa virkamiesten perheitä ja kuorolaisia. Kynttilöillä kunnioitetaan talvisodan ajan suomalaisia, ulkomaisia vapaaehtoisia ja Suomen ystäviä maailmalla.

Valtiojohdosta muistohetkeen osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen, puolustusministeri Antti Kaikkonen, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä.

Muistotilaisuus jatkuu Säätytalossa talvisodan alkamisen muistopäivän seminaarilla. Tilaisuuden järjestää Talvisotayhdistys yhdessä valtioneuvoston kanslian kanssa.

Menot