Kolumnit Uutiset

Kaiken takana on Kerho

Nyt ne on nähty ja luettu. Valtakunnan jykevimmin resurssoitujen toimitusten, Helsingin Sanomien ja Yleisradion, selvitykset Sunny Car Centeristä.

Molemmat valitsivat tyylilajiksi tarinallisen reportaasin. Molemmat puhuivat otsikoissaan satiirisesti ”sadusta” ja osuivat tuossa omaankin nilkkaan. Tarinamuotti tarjosi viihdyttäviäkin hetkiä, mutta jätti tyhjän olon.

Nämäkään journalistiset ponnistelut eivät pystyneet riittävästi selittämään päämysteeriä: miksi koko megalomaaninen idea ja hanke syntyi, mistä rahaa tuli ja minne se meni? Miksi myös isot, tunnetut firmat lähtivät mukaan?

Tarinointi on vihjailevuudessaan rasittava ja laiskakin journalismin laji. Kovin paljon ei sanota suoraan. Kunnolla muotoiltuja argumentteja on vähänlaisesti. Syytetään, mutta lukijalle ja katsojalle jää epäselväksi ketä syytetään ja mistä.

Molempien tarinoiden pääviesti oli, että Matti ja Teppo olivat väärässä. Kaiken takana ei ole nainen vaan HPK.

Uutiseksi ei riitä, että HPK on iso juttu Hämeenlinnassa. Tai liian iso.

MOT:ssa maanantaina emeritusprofessorin osa oli tuoda ohjelmaan niin sanotun rakenteellisen korruption mahdollisuus ja riski, kunnassa kuin kunnassa. Päätöksenteon puuroista ja velleistä siis on kyse. Koko ohjelman viritys taasen oli, että verkostot ovat hämähäkkejä eivätkä päättäjiä varten.

Käsittelemättä jäi tärkein: HPK:n asema ja päättäjien suhde siihen ovat kaupunkilaisten enemmistön hyväksymiä. Etenkin kokoomuslaisten ja demareiden kiekkokytkökset ovat saletisti olleet vuosikausia julkisuudessa. Nämä puolueet ovat keränneet kuntavaaleissa suurimmat äänisaaliit. Mikä tässä on hämärää?

Valistunut äänestäjä on kenties punninnut, että ajakoot päättäjät niin Kerhon kuin kaupunginkin etua, jos ne ovat yhteneväiset. Kerho hyötyy kaupungista ja kaupunki sekä kaupunkilaiset Kerhosta.

Jos tuota vanhaa järjestystä joku haluaa rikkoa, hän äänestää toisin. Niin yksinkertaista se on.

Sisäisen ”opposition” kasvu kertoo, että toisinäänestäjiä onkin yhä enemmän. Fiksuimmat vanhan vallan edustajat pohtinevat poliittisen tarkoituksenmukaisuuden nimissä, pärjäisikö urheiluelinkeino, iso poika, vähemmällä huolenpidolla.

Viisaus ei taatusti asu niin harvassa päässä tässäkään kylässä – niin suotavaa kuin kaikenlainen päättäjien yhteiskunnallinen osallistuminen onkin. Jos aika on ajanut vanhoista kuvioista ohi, sen mukaan on reagoitava.

Kentän puhdistuksesta ei huolehdi Kiertokapula, vaan päättäjät itse.

Poliitikkojen kokemaa painetta tuskin helpottaa, että lätkä lajina taistelee asemastaan viihdeteollisuuden kiristyvässä kilpailussa.

Jos ”HPK-päättäjät” kaiken junailevat, niin olisi jutuissa voinut antaa heille kiitostakin! Kansallisesta kaupunkipuistosta, Verkatehtaasta, Moreenin yritysalueesta, moottoritien katteesta, Elenia-areenasta – kiitos, Kerho!

Nyt peukut pystyyn, että moskovalaisen liikemiehen vedenpullotamohanke etenee poreilematta. Toinen elinkeinojupakka tekisi Hämeenlinnan imagolle ilkeää jälkeä.