Uutiset

Kaiken varalta

Sielussa liikahtaa ja silmänurkka pyrkii kostumaan, eikä se johdu vihaisesta puhurista.

Siellä se seisoo minunkin lapsenlapseni lakitta päin ja kaksi sormea pystyssä lupaamassa: ”Joukkoa johon kuulun, en jätä.”

Jo tovin päästä marssii tuo sotilaiksi ja oman alansa osaajiksi ylennettyjen tuhannen nuoren marssirivistö yhtäjalkaa, kuin kunniakujaa myöten yleisöjoukon halki.

Mielessä vilahtaa, niin halvalla, mutta parhaalla mahdollisella taidolla koulutettu.

Vaikea uskoa, että varsinaiseen koulutukseen isänmaalla on tarjota vain euron verran kympistä. Ne yhdeksän muuta tarvitaan muuhun, muun muassa varusteiden ajantasaistamiseen ja korkeisiin tilavuokriin.

Mahtaa olla niin, että jo tässä marssii sitä joukkoa, jolle ei posti kertausharjoituksiin kutsua kanna. Oletan, että näistä moni ehti jo laskea tulevaisuuttaan päivitettyjen maanpuolustustaitojen varaan.

Voi teitä päättäjien sakin ”isot pojat”, ovatko ehdotuksenne höylätä maanpuolustusta kovalla kädellä harkittuja loppuun asti.

Onneksi meille kaikille on olemassa erilaisia reittejä pitää yllä maanpuolustus- ja kriisiaikoina tarvittavia taitoja, mikäli asiaan itsellä tahtoa riittää.

Sotilaallista koulutusta on tarjolla muun muassa MPK:lla, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksellä. Kurssitarjottimella on vara valita henkisestä huollosta ampumaharjoituksiin – miehille ja naisille, kunhan ikää on tarpeeksi, eli viisitoista.

Valtakunnallinen yhteisöjärjestö Naisten Valmiusliitto puolestaan on keskittynyt kasvattamaan koulutuksen kautta nimenomaan naisten taitoja. Taitoja, joille on nähty tarvetta ja käyttöä koko yhteisön parhaaksi erilaisissa poikkeusoloissa – ensiaputaidoista kenttäkeittiön turvalliseen hallintaan.

Käytännön harjoituksiin naisia kutsuvat NVL:n kahdesti vuodessa eri puolella maata järjestämät NASTA-harjoitukset. Niissä perehdytään muun muassa selviämistaktiikoihin: itsepuolustuksesta maastossa liikkumiseen, jopa ruoan hankintaan niin että raaka-aineet ateriaan nostetaan vedestä tai kerätään/otetaan kiinni metsästä.

Naisten Valmiusliitto koostuu yhdestätoista jäsenjärjestöstä, joukossa muun muassa Sotilaskotiliitto jäsenyhdistyksineen.

Se vihreä, vähän raskaasti liikkuva nelipyöräinen, joka Hätilän maastoon huristaa kahvi- ja munkkilasteineen useamman kerran viikossa, on Hämeenlinnan sodesiskojen Ilona, liikkuva sotilaskoti.

Sen elämänluukulle pääsyä olette varmasti te Viestikomppaniakin miehet päivän päätteeksi useamman kerran jo jonottaneet.

Tässä vinkkejä muistin virkistämiseksi sinulle, ja miksei muillekin maanpuolustustyöstä kiinnostuneille.

Hatunnosto kaikille heille/meille, joiden pyrkimyksenä on omalla panoksellaan tukea tämän maan hyvinvointia. Eikä siihen välttämättä tarvita aseenkäsittelytaitoja.