Uutiset

Kaikilla ehdokkailla on tehtävänsä

Ensi vuoden presidentinvaalien ehdokaslista on lähes koossa. Virallisesti listalla ovat tosin vasta vihreiden Heidi Hautala ja Ruotsalaisen kansanpuolueen Henrik Lax, joka kukisti viikonvaihteessa vastaehdokas Eva Biaudetin. Ennen juhannusta ehdokkaiksi nousevat kristillisten Bjarne Kallis ja perussuomalaisten Timo Soini.

Suuret puolueet päättävät ehdokkaistaan vasta syksyllä. Jo nyt on täysin selvää, että SDP:n ehdokas on Tarja Halonen, keskustan Matti Vanhanen ja kokoomuksen Sauli Niinistö.

Presidentinvaalien yhteydessä on puhuttu lyhyestä vaalikampanjasta, joka alkaisi vasta vuoden lopulla. Totta kai kierrokset lisääntyvät vaalien lähestyessä, mutta asiallisesti vaalikampanja on jo käynnissä. Tarja Halonen ei ole enää yksinomaan tasavallan presidentti vaan myös vuoden 2006 presidentinvaalien ehdokas.

Kaikkien mielipidekartoitusten ja asiantuntija-arvioiden perusteella presidentinvaalit ovat kolmen kauppa. Suomen seuraava presidentti ensi vuonna alkavalle kuuden vuoden kaudelle on Tarja Halonen, Sauli Niinistö tai Matti Vanhanen. Paalupaikalla on edelleen Halonen, mutta sietää muistaa, että sekä keskustalla että kokoomuksella on tulessa paras mahdollinen ehdokas.

Pienpuolueiden ehdokkaille lankeaa presidentinvaaleissa epäkiitollinen tehtävä; mukana on oltava, vaikka voittoon ei ole mitään mahdollisuutta. Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että kristillisten entinen puheenjohtaja Bjarne Kallis suostui ehdokkaaksi vasta pitkän ja sitkeän taivuttelun jälkeen.

Äänestäjien näkökulma vaaleihin ei ole mikään salaisuus. Monet äänestäjät haluavat jo vaalien ensimmäisellä kierroksella vaikuttaa toiseen kierrokseen. Tämä johtaa siihen, että edes pienpuolueiden uskolliset kannattajat eivät välttämättä äänestä oman puolueen presidenttiehdokasta.

Pienet puolueet varmasti vahvasti uskovat hyötyvänsä oman ehdokkaan asettamisesta. Ne voivat rasvata puoluekoneitaan seuraaviin eduskuntavaaleihin, innostaa väkeään vaalityöhön. On kuitenkin enemmän kuin todennäköistä, että taloudellisesti presidentinvaalit tuottavat pienille puolueille pelkästään tappiota. Suuriin panostuksiin ei ole missään tapauksessa varaa, koska kaikkien puolueiden poliittinen voima punnitaan eduskuntavaaleissa.

Bjarne Kallis, Timo Soini, Heidi Hautala ja Henrik Lax joutuvat rakentamaan kampanjansa hyvin pitkälle median varaan. Kaikki ehdokkaat pääsevät televisioon, radiokanaville ja myös lehtien palstoille. Näin asian pitää ollakin. Median perustehtävä on välittää tietoa myös presidenttiehdokkaiden kannanotoista.

Myös pienten puolueiden ehdokkailla on vaaleissa roolinsa. He voivat nostaa keskustelun laatua ja innostavuutta avauksilla, joita kolmen suuren puolueen ehdokkaat ehkä karttavat. Ehdokkaiden olisi kuitenkin suotavaa pysyä asiassa. Suurilla puheilla kansalle ei pidä luoda kuvaa presidentistä, joka voi tehdä mitä tahansa. Presidentin valtaoikeudet ovat perin rajalliset.

Päivän lehti

7.8.2020