Uutiset

Kaikkea ei voi paeta vihreää valoa seuraten

Madrid 2004, Lontoo 2005, Oslo 2011, Pariisi 2015, Bryssel 2016.

Euroopassa on tapahtunut 2000-luvulla monta terrori-iskua. Viimeksi tuhoa kylvettiin maaliskuussa Zaventemin lentokentällä ja Maelbeekin metroasemalla Brysselissä.

Onko listaa aiheellista jatkaa Suomella? Suojelupoliisista on sanottu, että terrori-iskun mahdollisuutta Suomeen ei voida sulkea pois.

Hämeenlinnalainen turvallisuuskouluttaja Pasi Laine on samaa mieltä. Suomen turvallisuustilanne on muuttunut.

– Eurooppa ei ole enää sama kuin kaksi vuotta sitten. Tapahtumat vaikuttavat myös Suomen sisäiseen turvallisuuteen ja sitä kautta meidän jokaisen arkeen.

Uhan todennäköisyyttä ei pidä vähätellä, mutta ei myöskään paisutella.

– Suomi on Euroopan maista yksi turvallisimpia terrorismin näkökulmasta katsottuna.

Huolta ei tarvitse kantaa, mutta silmät kannattaa pitää auki, Laine sanoo.

– Terve pohdinta on paikallaan matkustaessa tai mentäessä paikkoihin, joissa on paljon ihmisiä.

Vielä 10 vuotta sitten valtaosa Laineen pitämistä koulutuksista liittyi pääasiassa itsepuolustukseen.

– Nyt puhutaan uhkaavan henkilön suojautumisharjoitteista, joita vedetään oppilaitoksissa, kauppakeskuksissa ja julkisissa virastoissa myös Hämeenlinnassa.

Tämä johtuu siitä, että myös väkivallan muoto on muuttunut. Näkyvä väkivalta alkaa sanaharkasta ja päättyy nyrkkitappeluun. Näkymätön väkivalta taas on ominaista esimerkiksi narkomaaneille, jotka saattavat iskeä hymyssä suin ilman merkkejä.

Suurin muutos on tapahtunut suunnitellussa väkivallassa, jossa yksilö tai ryhmä suunnittelee massiivista tuhoa aiheuttavan teon.

– Tuskin kannattaa mennä koskemaan kauppakeskukseen hylättyyn reppuun. Poliisi selvittää, onko kyseessä tahaton unohdus vai tahallinen teko, jolla voi olla vakavia seurauksia. Myös joissain oppilaitoksissa henkilökuntaa on yritetty rekrytoida mukaan terroritoimintaan.

Terrori- ja pommi- eli tepo-koulutuksessa harjoitellaan kriisijohtamista ja -hallintaa poikkeustilanteita varten.

– Näissä tilanteissa ei voida mennä vihreillä valoilla merkittyjä hätäuloskäytäviä pitkin ulos.

Turvallisuuskouluttajien kysyntä on kasvanut. Poliisi joutuu varautumaan tuntemattomaan uhkaan hieman korkeammalla todennäköisyydellä kuin aikaisemmin, vaikka väki on vähentynyt.

– Virassa on liki 7500 poliisia. Jos nykyhallituksen leikkauslinja etenee, vähenee 400 virkaa. Poliittisella tasolla on kuitenkin lakiesityksiä, että määrää tullaan lisäämään.

– Suomessa on valmisteltu lakia yksityisistä turvallisuuspalveluista, joissa järjestyksenvalvojille ja vartiointiliikkeille on luvassa entistä merkittävämpiä rooleja. Nykypäivänä viranomaisyhteistyö vartijoiden kanssa on välttämätöntä. HÄSA

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic