Uutiset

Kaikkea hyvää ja kaunista kaikille

Suomessa ja Tansaniassa kampanjoidaan nyt presidentinvaaleja. Molemmissa maissa myös uuden presidentin nimi on tiedossa. Tarja Halonen voi jatkaa Tansanian nykyisen presidentin Benjamin Mkapan kanssa aloittamaansa maailmanparantamista Jakaya Kikweten kanssa.

Tansaniassa kansa valitsee tehokkaasti yhdellä visiitillä vaalihuoneistossa sekä valtuuston, parlamentin että presidentin.

Koska kampanjoita käydään yhtä aikaa, maahan ei muuta mahdu muutamaan kuukauteen. Toisaalta vaalihössötystä on vain kerran viidessä vuodessa. Vaalitilaisuudet saavat liikkeelle suuret kansanjoukot.

Tänä vuonna kävi niin, että vaaleja lykättiin viime tingassa reilulla kuukaudella. Koska ennakkoäänestystä ei tunneta, kaikkien pitää hankkiutua kotipaikkakunnilleen äänestämään. Lykkäys tapahtui kaksi päivää ennen vaaleja, joten moni oli jo tuolloin matkalla.

Lykkäyksen syy oli täysin perusteltu. Yksi varapresidenttiehdokkaista kuoli, ja hänen puolueelleen annettiin aikaa asettaa uusi ehdokas. Uusi yritys on 14. joulukuuta ja kampanjaa käydään taas täysillä.

Tansania on vanha yksipuoluemaa. Monipuoluejärjestelmää on opeteltu 1990-luvun alkupuolelta. Silti vanha kunnon CCM-puolue on edelleen voimissaan. Oppositiolla on kannatusta Sansibarin saarilla, joiden asema muistuttaa Ahvenanmaata.

Sansibarilla on oma presidentti, joka valittiin alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Opposition ehdokas melkein voitti, mutta ei ihan.

Myös Kilimanjaron rinteillä asuvan chagga-heimon, Tansanian pohjalaisten, keskuudessa oppositio jyllää, mutta presidentinvaalissa äänet jakautuvat monien paikallisten ehdokkaiden kesken.

Mannermaalla on varmaa, että CCM-ehdokas Kikwete tulee valituksi. Pitkäaikaista ulkoministeriä pidetään yleisesti kyvykkäänä miehenä. Tuskin sekään haittaa, että hän on naisten mielestä komea.

Varmuuden vuoksi hän on kuitenkin kiertänyt tiiviisti maata ja luvannut kaikkea hyvää ja kaunista kaikille. Jos hän pystyy lunastamaan lupauksensa, viiden vuoden kuluttua maa on päällystetty asfaltilla ja yläasteen kouluja on jokaisessa kyläpahasessa.

Chadema-puolueen ehdokas Freeman Mbowe on keksinyt käyttää kampanjassaan helikopteria. Mies esikuntineen lentää kaupungista toiseen ja kansa vaeltaa koko seudulta hänen vaalitilaisuuksiinsa. Ei niinkään kuulemaan Mbowen poliittista sanomaa, vaan nähdäkseen helikopterin.

Tämä on kirvoittanut happamia kommentteja kilpailevilta ehdokkailta. Kikwetekin totesi, että hän kulkee autolla saadakseen kunnon perstuntuman Tansanian tieverkon nykykuntoon.

Kansainväliset vaalitarkkailijat ovat epäilemättä paikalla vaalipäivänä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että jokaisella äänestäjällä on rekisteröintinumero, joka merkitään vaalilippuun. Ainakin periaatteessa on mahdollista jälkikäteen tarkistaa, kuka äänesti ketä. Tiedä sitten, onko juuri tämä valtapuolueen menestyksen tae.

Hanna Antila-Andersson

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic