Uutiset

Kaikkea muuta kuin reilua peliä

Hämeenlinnan kaupungin johto hämmästyi aivan varmasti pahan kerran, kun jalkapalloseura FC Hämeenlinna ryhtyi vaatimaan kaupungilta yli 300 000 euroa palloiluhallin kannatusosakkeista. Hämeenlinnan reaktiossa ei ole kummastelemista, sillä kaupungin mielestä FC Hämeenlinnan vaatimuksessa on tasan kolme nollaa liikaa.

Kolmen nollan kamppailu sai alkunsa, kun Hämeenlinnan kaupunki ryhtyi pakon sanelemana korjaamaan surkeassa kunnossa olevaa palloiluhallia noin miljoonalla eurolla. Halliyhtiö sai rahaa osakeannilla, jonka myötä kaupungin omistusosuus yhtiöstä kasvoi yli 90 prosentin. Osakeyhtiölain mukaan yli 90 prosentti yhtiöstä omistava on velvollinen lunastamaan vähemmistöosakkaan osakkeet.

Miten FC Hämeenlinna on pystynyt laskemaan osakkeiden arvoksi peräti 300 000 euroa, sen tietävät ainoastaan lunastusvaatimuksen esittäjät. Kun palloiluhalli rakennettiin, 500 markan kannatusmaksun maksaja pääsi yhden markan hintaisen kannatusosakkeen haltijaksi. FC Hämeenlinnan mielestä 1 700 kannatusosakkeen yhteinen arvo on noussut yhdessä hujauksessa hurjiin lukemiin.

Terveen järjen perusteella osakkeen arvo on aina sidottu sen takana olevaan omaisuuteen ja bisneksen kannattavuuteen. Jokseenkin jokainen hämeenlinnalainen veronmaksaja tietää, että palloiluhallin korjaaminen ja ylläpito tulee kaupungille kalliiksi. Halli on arvokas vain urheilukäytössä, sen kauppaaminen olisi toivoton tehtävä. Halliyhtiö kaatui kaupungin syliin, eikä kaupunki edes kuvittele se tuottavan koskaan voittoa.

Miten nippu markan kannatusosakkeita voisi tätä taustaa vasten olla 300 000 euron arvoisia?

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo arvioi tiistain Hämeen Sanomissa tilannetta järjettömäksi. Sitä se aivan kiistatta onkin. Kaupunki saa satojen tuhansien eurojen laskun kiitokseksi palloiluhallin korjaamisesta. Perustellusti kaupungin johto on närkästynyt FC Hämeenlinnan ratkaisusta.

Juha Isosuo korostaa, että kysymys ei nyt ole osakekaupoista vaan kaupungin ja käyttäjien, jalkapalloilijoiden, yhteistyöstä. FC Hämeenlinnan olisi viisasta tarkkaan miettiä, mitä Isosuo laajasta ottaen lausunnollaan saattaisi tarkoittaa. Jo lähtökohta on selvä: FC Hämeenlinna pelaa vuokralaisena pelinsä Kaurialan kentällä, jonka omistaa kaupunki. Myös palloiluhallissa pitää komentoa kaupunki.

Kaupunki ei suinkaan ole aseeton, jossa sitä ryhdytään ahdistamaan kaikkea muuta kuin reiluun peliin perustuvalla 300 000 euron laskulla. FC Hämeenlinna lienee unohtanut keskeisen asian: jalkapalloilijat tarvitsevat kaupunkia paljon enemmän kuin kaupunki jalkapalloilijoita.

Hämeenlinnan ja edustusjalkapalloilun tukijoiden riitely on kestänyt vuosikaudet, eikä tilanteesta ole hyötynyt kukaan. Olojen vakiinnuttaminen ja reilun pelin yhteistyön aloittaminen olisi yli kaiken hämeenlinnalaisen jalkapalloilun etu. Jo nyt palloiluhallia koskevassa köydenvedossa ovat kärsineet syyttömät, jalkapalloa harrastavat lapset ja nuoret.

Kolmen nollan taistelu sai alkunsa, kun Hämeenlinnan kaupunki ryhtyi pakon sanelemana korjaamaan surkeassa kunnossa olevaa palloiluhallia noin miljoonalla eurolla.

Päivän lehti

18.1.2020