Uutiset

Kaikki alkoi Jetrolla maastopyörästä

 
Erikoisen hassu nimi, vetoavat nappisilmät, halu myydä ja kohderyhmän huomiointi.Jo lapsena Jethro Rostedt ymmärsi, että nämä asiat vievät kohti rahan ansaintaa.
 
Korostaa, kiinteyttää, tuuheuttaa, heleyttää. Rasioita kaikissa sateenkaaren väreissä. Pöydällä rivissä ne näyttivät lapsen silmin tosi hienoilta.
 
– Lapsuudessani naiset myivät kotikutsuilla Oriflamen kosmetiikkaa, niin minunkin äitini. Aloin miettiä, miten minä pystyisin myymään meikkejä mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.
 
Kun Jethro oli 13, hän asetti tavoitteeksi maastopyörän ja kohderyhmäksi lastentarhojen tädit.
 
– Uskon, että naiset tarvitsivat meikkejä, mutta tarina oli yhtä tärkeä: Hiukan pullukka poika kerää rahoja saadakseen polkupyörän.
 
Asia järjestyi, ja Rostedt oppi, että rahattomuus on haaveiden toteuttamisessa vain pieni välivaihe.
 
– Jo silloin olin varma, että minusta tulee kauppias. En vain tiennyt mille alalle.
 
Parikymppisenä Rostedt oli valittu pitkien psykologisten testien jälkeen unelmapestiinsä lääke-edustajaksi.
 
– Keskiviikkona sain lapun, jossa valinta varmistettiin. Perjantaina tapasin shakkikerhossa legendaarisen kiinteistönvälittäjän Antero Blombergin, joka kertoi tarvitsevansa myyntimiehen.
 
Rostedt kuuli sanovansa ”kyllä”, ja ura lääkemyyjänä jäi ennen kuin oli alkanutkaan.
 
– Asiakkaat eivät luottaneet niin nuoreen, ja ensimmäisen toimeksiannon saaminen kesti puolitoista kuukautta. Valmistelin homman huolella, ja omakotitalo meni heti kaupaksi.
 
Muutaman vuoden päästä Blomberg halusi eläkkeelle ja kysyi Rostedtia jatkamaan firmaansa. Hän lupasi toimia mentorina ja auttaa yrittäjyyden alkuun.
 
– Sanoin, ettei minulla ole rahaa. Antero sanoi, että mene pankkiin hakemaan laina. Tein niin, ja kauppojen jälkeen Antero matkusti lomalle Kuubaan.
 
Paluunsa jälkeen konkari yllättäen sairastui vakavasti ja kuoli.
 
– Olin aivan liemessä. Tein niin paljon töitä, että nukuin vain pari tuntia yössä. Sen jälkeen en ole stressannut mistään vaan antanut mennä.
 
Nykyään Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy:llä on 18 konttoria ympäri Suomen.
 
– Lappeenranta, Lahti ja Vaasa ovat seuraavat. Viimeistään sitten olemme maan suurin yksityinen kiinteistönvälitysyritys.
 
Jethro Rostedtin elämän kovia paikkoja on yrittäjäuran alun lisäksi ollut naimisiinmeno. Yhdeksäntoista vuotta ja kolme lasta myöhemmin muisto huvittaa miestä, mutta silloin oltiin katastrofitunnelmissa.
 
– Tyttöystäväni oli 17-vuotias ja raskaana, ja yritimme kuukausitolkulla piilotella asiaa perheiltämme. Kun vihdoin kerroimme, alkoi dominoefekti, jonka päätteeksi meidät vihittiin oikeusministeriön luvalla.
 
Vuosia myöhemmin Rostedt tapasi kirjakaupan tilaisuudessa luvan allekirjoittaneen entisen oikeusministerin, joka laittoi uuden kirjansa omistuskirjoitukseksi: ”Minä Kari Häkämies annoin Jethro Rostedtille naimaluvan.”
 
Siihen aikaan Rostedt oli jo ampaissut Diili-ohjelman kautta tositeevee-julkkisten joukkoon. Grillimuonaa rakastava kiinteistönvälittäjä tarjoaa katsojalle samastumisen mahdollisuuden. Ihan kuin minä! Nimi tosin on erikoinen.
 
Kerrotaan, että Rostedtin vanhemmat olivat hippejä, jotka nimesivät lapsensa folkbändi Jethro Tullin mukaan. Yhtye puolestaan oli lainannut nimensä 1700-luvulla eläneeltä rivikylvökoneen keksijältä.
 
Tarina on hauska mutta epätosi. Totuus on tämä:
 
– Isovanhempani olivat kirkkoon päin kallellaan, ja he olisivat tahtoneet nimetä lapsensa Mooseksen appiukon Jetron mukaan. Koska he eivät voineet antaa nimeä tyttärelleen eli äidilleni, se päätyi sitten minulle.
 
Nalleja, villasukkia, astioita, piirustuksia, nakukuvia, moitekirjeitä kiroilusta. Kansa lähestyy Rostedtia keinoilla, joissa mikään inhimillinen ei ole vierasta. Ehkä yllättävin paketti on ollut opiskelijaporukan lähettämä pumpattava barbara.
 
– Ei minulla ole ollut ongelmia fanien tai julkisuuden kanssa. On vain mukavaa, että ihmiset tulevat juttelemaan, hän vakuuttaa.
 
Rostedtin nimikkosarjat pyörivät viidettä kautta. Uusin Myyntimies Jethro matkoilla on kuvattu kokonaan ulkomailla, kuten Gambiassa, Puolassa, Manchesterissa ja Los Angelesissa. Kiinteistönvälitystä on vain siteeksi muun kohelluksen joukossa.
 
Maanantaisen aloitusjakson 319 000 silmäparia on Jethron katsojaennätys. 
 
Silti Rostedt on jo miettinyt televisiotöiden lopettamista.
 
– Aikansa kutakin. Lopettaminen olisi hyvä tehdä suosion huipulla, ettei joudu kärrätyksi käytettyjen reality-tähtien hautausmaalle.
 
Rostedtin lapset ovat vilahtaneet ohjelmissa silloin tällöin. Hän kilpailee teinipoikiensa kanssa tekemällä källejä, joista osa on tallentunut kameraan.
 
– Källit alkoivat siitä, kun otin tavoitteeksi, että teinit heräisivät reippaasti aamuun. Huuto ei auttanut, mutta sitten kävin kuiskaamassa pojan korvaan että ”mä aion nyt katsoo sun WhatsApp -viestisi”.
 
Se oli sodanjulistus, ja siinä sodassa isä on jäänyt monesti toiseksi.
 
– Pahin tapaus oli se, kun tulin keikoilta kotiin neljältä yöllä ja seitsemältä heräsin siihen, että pölynimurin putki on kiinni silmässä, Rostedt muistelee yhä järkyttyneenä.
 
Kiire on niin kova, että Rostedt kerkiää vain pyörähtämään kotona. Perheellä on mökki, mutta isä ei haaveile siellä käymisestä.
 
– Lehdet jäävät maahan, omenat puuhun ja karviaiset mätänevät puskiin. Tuhoa ei näe, kun siellä ei edes käy, Rostedt järkeilee.
 
Vaimoaan hän onnistuu tapaamaan melko usein, sillä vaimo työskentelee perheen yrityksessä.
 
Oma jaksaminen mietityttää joskus.
 
– Nykyään sanotaan, että mene metsään nollaamaan stressi. Metsään! Minusta karpalokossu ja hyvä seura on parempi vaihtoehto.
 
Rauhoittuminen tuntuu vieraalta elämäntavalta ja viikko Kanarialla kidutukselta.
 
Painon pudottaminen voisi olla tulevaisuuden kannalta järkevää. Rostedt on jojo-laihduttaja, joka on kokeillut kaikki keinot näkkileipädieetistä Atkinsiin. Pilaisiko hoikistuminen imagon? 
 
– Luultavasti. Kivisen Mikkokin oli paljon hauskempi lihavana. Sitä paitsi tahdon nauttia elämästä enkä syödä porkkanaa ja vettä, Rostedt tunnustaa.
 
Kärvistely ja nöyristely eivät muutoinkaan ole Rostedtia varten. Kalliit autot ovat: Meseratit, Jaguarit ja muut.
 
– Ne ovat minulle sellainen.. noh, miten sen nyt sanoisi.
 
Päivittäisenä menopelinä on Porsche, ja vappuna Rostedt ottaa tallista kesäkäyttöön viime heinäkuussa ostamansa Ferrarin. Se maksoi 350 000 euroa. Auton vakuutuksiin kuluu 5 000 euroa vuodessa.
 
– Oikeasti auton omistaa rahoituslaitos, ja minä lyhennän velkaa 1 800 eurolla kuussa. Ferrari muuten vie yllättävän vähän bensaa, hän vakuuttaa.
 
Se on hienoa.
 
– Vaimo ei ole vieläkään antanut anteeksi autoa. Vai mitä, Henna? Rostedt huutaa.
 
– Aivan, en olekaan, kuuluu ääni viereisestä työhuoneesta.
 
Rostedt on suunnitellut, ettei töiden paiskiminen jatku ikuisesti.
 
– Kun täytän 50, hanskat putoaa. Sitten en tee enää yhtään mitään.
 
Siihen on vielä kymmenen vuotta aikaa. Ensi viikolla Rostedt täyttää 40 vuotta. Syntymäpäiviä juhlitaan isosti toukokuussa, ”paremmalla ajalla”, sillä juuri nyt sattuu olemaan kiireistä.
 
– Vai mitä, Henna? Sitten kun lopetan, niin en tee mitään! Ollaan vaan kahdestaan.
 
– Viikon jaksat kotona, kuuluu vaimon ennustus.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic