fbpx
Uutiset

Kaikki alkoi kasvimaasta

Uskaltaisitko esitellä pihaasi ja istutuksiasi päivän ajan ventovieraille ihmisille?

Janakkalalaiset Hely ja Timo Suni uskalsivat avoimien puutarhojen päivänä näin tehdä, vaikka hieman jännittikin.

– Lauantaina saimme viimeiset projektit kuntoon. Silloin pahin jännitys vähän helpotti, Timo Suni sanoo.

Sunnuntaina järjestetty avoimien puutarhojen päivä oli Suomessa ensimmäinen. Idea on rantautunut meille Isosta-Britanniasta, missä vierailupihaperinteellä on jo pitkä historia.

Puutarhanhoitoa yli kymmenen vuotta harrastaneen Hely Sunin houkutteli osallistujaksi toinen intohimoinen puutarhaharrastaja.

– Eräs puutarhayhdistyksen jäsen sanoi, että meidän kannattaisi esitellä pihaamme jo ihan suuren kasvimaamme vuoksi. Eihän sellaisesta kutsusta kehdannut kieltäytyä, Hely Suni sanoo.

Kiinnostuneita kävijöitä Suneilla sunnuntaina riittikin. Osa kävijöistä oli tuttuja, jotka kävivät katsomassa, mitä pihalla on saatu aikaiseksi.

Kävijöiden joukossa oli kuitenkin myös entuudestaan tuntemattomia ihmisiä, jotka tulivat hakemaan ideoita ja vaihtamaan puutarhanhoitovinkkejä.

Itseoppinut puutarhuri

Hely Suni kertoo, ettei hän aina ole ollut viherpeukalo. Innostus puutarhanhoitoon alkoi vasta, kun hän osti miehensä kanssa nykyisen talonsa.

Talon yli kuudentuhannen neliömetrin suuruisessa pihassa oli edellisen asukkaan jäljiltä jo runsaasti puita, mutta syrjäisemmät nurkat olivat rikkaruohojen peitossa.

– Ensin remontoimme talon sisältä ja sitten laittaa pihaa kuntoon. Puutarhanhoidossa nälkä ikään kuin kasvoi syödessä, Timo Suni kertoo.

Hely Sunin mukaan hän ei aiemmin edes tiennyt kasveista paljoakaan. Oppeja on kuitenkin haettu niin lehdistä kuin internetistäkin.

– Minulle tulee tällä hetkellä kaikki mahdolliset puutarhalehdet, hän naurahtaa.

Sunien puutarhasta löytyy jos jonkinlaista kasvia. Hely Sunin mielestä uusien kasvien löytäminen on mukavaa.

Puutarhaharrastus täyttääkin lähes kaiken hänen vapaa-aikansa.

– Koko kesänhän täällä puutarhassa saa kulumaan. Sateella en tosin juuri viitsi olla pihalla, Hely Suni sanoo. (HäSa)

Menot