fbpx
Uutiset

Kaikki alkoi lestistä

 

Hämeen ammattikorkeakoulun jalkinesuunnittelulinjalla opiskeleva Lotta Löfgren nappasi kolmannen palkinnon ankkakengillään kansainvälisen Award for the Crazy Shoe -kilpailun finaalissa Wienissä. Duck Martens -nimen saaneet kengät Löfgren suunnitteli ja valmisti varta vasten kilpailua varten. ……
 
– Kaikki alkoi isomman malliston valmistelusta, johon olin jo valinnut lestit. Lesti alkoi näyttää ankan nokalta, ja niin syntyivät ankkakengät, Lotta Löfgren kertoo palkintokenkien ideasta.
 
Palkinto ilahdutti ja sai aikaan kipinän osallistua alan kilpailuihin jatkossakin. 
Hullujen kenkien teemasta huolimatta kilpailussa kengältä vaadittiin myös käytettävyyttä: kengillä on pystyttävä kävelemään. Lotta Löfgren kävelytti kengät omin jaloin kilpailun catwalkille.
 
Tampereelta kotoisin oleva Löfgren opiskelee kolmatta vuotta jalkinesuunnittelua. …
 
– Olen aina tiennyt, että haluan tehdä jotain luovaa työtä. Ensin opiskelin taidehistoriaa yliopistossa, mutta se tuntui aivan liian teoreettiselta. Olen käynyt mielessäni läpi lähes kaikki mahdolliset luovat ammatit,  ja kyllä tämä tuntuu nyt oikealta. Ajatus tästä alasta lähti, kun en löytänyt kaupoista itseäni miellyttäviä kenkiä.
 
Lotta Löfgren tunnustaa aikaisemmin olleensa kenkäfriikin sijasta enemmänkin laukkufriikki,  ja hän on suunnitellut myös laukkuja. Laukkujen valmistus sisältyy myös opintoihin. Kengän suunnittelussa ja tekemisessä häntä viehättää rajattu muoto ja haasteellisuus: on otettava huomioon sekä ulkonäkö että jalkaan sopivuus.
 
– Kyllähän kaikki kuitenkin lähtee visuaalisuudesta, Lotta Löfgren myöntää.
 
Itse hän mielellään suunnittelisi enemmän myös matalia kenkiä, mutta tosiasia on, että ne kymmenen sentin korot kengissä ovat näyttävämpiä muotinäytöksissä sekä myös mielenkiintoisempia suunnitella. 
 
– Koulutuksessa olemme oppineet valmistamaan kengät alusta loppuun, joten sitä osaa ottaa huomioon kengän rakentumisen jo suunnitteluvaiheessa. 
 
Opintojen aikana Lotta Löfgren on valmistanut noin kymmenen paria kenkiä. Kenkäparin valmistamiseen kuluu aikaa noin 40 tuntia, mikä sisältää mallin suunnittelun, kaavoituksen sekä toteutuksen.
 
Neljän vuoden opinnoista noin puolet on teknisten taitojen opettelua. Kaavoittamisen ja ompelun opiskelu valmistavat jalkineteollisuudessa työskentelyyn. Jalkineteollisuutta ei Suomessa kuitenkaan ole kovin paljon. Lotta Löfgren suunnittelee tulevaisuudessa perustavansa oman yrityksen, jossa hän keskittyisi suunnitteluun ja mahdolliseen myymälään, valmistaminen tapahtuisi muualla.
 
– Itse haluaisin käyttää suomalaista nahkaa tuotteideni valmistuksessa. Kasviparkitun nahan käyttäminen olisi myös ympäristöystävällinen teko, Lotta Löfgren haaveilee.
 
Suomessa valmistetuissa jalkineissa hän kertoo yleensä käytettävän kromiparkittua nahkaa, jonka käyttäminen on kuitenkin ympäristölle vahingollista. Hylättyjen jalkineiden mahdollisesti maatuessa kromi palautuu takaisin ympäristöön.
 
– Luonnolliset materiaalit tuntuvatkin ihan erilaisilta. Kasviparkitsemista on käytetty Suomessa lähinnä käsityöyrityksissä, mutta haluaisin tuoda mukaan myös muotoilullisen otteen. 
 
Kotimaista hirven- ja poronnahkaa Löfgren tahtoisi käyttää laukkujen valmistuksessa.
Suunnittelijana Löfgren käyttää nimeä Lotta Astrid. Parhaillaan hän valmistelee Hämeen ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden jalkine- ja vaatetusmuotoilun opiskelijoiden W012-muotinäytöstä. Vuosittainen näytös järjestetään tänä vuonna Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla 22. toukokuuta. Löfgrenin Good Omens -malliston kengät saatetaan silloin päivänvaloon.
 

Menot