fbpx
Uutiset

Kaikki kansa kutsutaan itsenäisyysfantasiaan

Muutaman vuoden tauon jälkeen itsenäisyyttä juhlitaan jälleen Hämeenlinnan kantakaupungissa. Liitoskunnissa juhlaperinne on jatkunut katkeamatta.

Juhlan on käsikirjoittanut ja ohjaa Sibelius-fantasian ohjaaja Sami Saikkonen. Tapahtumassa on samoja elementtejä, kuin Sibelius-fantasiassa, mutta järjestäjät eivät halua paljastaa yksityiskohtia etukäteen.

-Liekit ja lentäminen ovat osa esitystä. Lupaan, ettei ohjelma ole ennalta arvattava, vaan esitys vie katsojaa. Tällaista ei ole ennen nähty, Saikkonen sanoo. Hänen mukaansa katsojien ei kuitenkaan tarvitse pelätä joutuvansa osallistumaan ohjelmaan lukuun ottamatta vapaaehtoista, ennalta arvattavan laulun yhteislaulua tilaisuuden lopuksi.

Juhlan järjestäjät kertovat, että valmisteluissa on ollut hauska antaa ajatuksen lentää ja tuntui, että perinteisen itsenäisyysjuhlan asemesta on nyt syytä tehdä jotakin muuta.

Valtuustoaloitteesta alkunsa saanut juhla järjestetään siten, että myös liitoskuntien omista itsenäisyysjuhlista ehtii mukaan ja taas kotiin katsomaan linnan juhlia. Liitoskunnista on bussikuljetukset juhlapaikalle Hämeenlinnan jäähallille kello 13.30:ksi. Seurakunta tarjoaa aluksi glögit ja varsinainen juhla alkaa kello 14.

Ohjelmaan osallistuu 300-400 esiintyjää. Joukossa on muun muassa 10 kuoroa, jousiorkesteri, jääkiekkoilijoita, taitoluistelijoita, vaihto-opiskelijoita, näyttelijöitä ja tietenkin sotaveteraaneja. Valoilla on oma tärkeä osuutensa. Järjestelyissä on mukana kaupungin, armeijan ja seurakunnan lisäksi lukuisia hämeenlinnalaisia harrastajien ja ammattilaisten yhteisöjä.

Juhla päättyy lipunlaskuun, jonka jälkeen halukkaat voivat osallistua lyhtykulkueeseen Ahveniston hautausmaalle. Siellä partiolaiset odottavat valmiina laskemaan kynttilät sankarihaudoille. (HäSa)

Menot