Uutiset

Kaikki päättäjät eivät yhdy Kiemungin katumukseen

Suinkaan kaikki Hämeenlinnan päättäjät eivät jaa valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemungin (sd.) näkemystä, että kaupungin lomautukset olisivat olleet virhe.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) arvioi, että vuodentakaisten tietojen valossa lomautukset olivat välttämättömiä.

– En ole samaa mieltä Iisakin kanssa. Lomautus on äärimmäinen toimi, mutta sen ajan tiedon valossa se oli välttämätöntä. Mehän emme silloin tienneet, että tänä vuonna verotuloja kertyy ennakoitua enemmän. Jos talous nyt yhtään lähtee nousuun, niin kuin nyt näyttää, se varmasti oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun näin toimittiin.

Talous- ja hallintojohtaja Ismo Uusitalon laskelmien mukaan lomautuksista on tähän mennessä kertynyt säästöä noin 2,8 miljoonan euron verran.

Uusitalo sanoo, että vaihtoehto lomautuksille olisi ollut lainanoton kasvattaminen.

– Joka olisi maksettava takaisin korkojen kanssa.

Vuosi sitten syksyllä laskettiin, että lomautuksilla olisi voinut saada aikaan jopa 5,6 miljoonan säästön.

– Se kuitenkin perustui laskelmaan, että kaikki kaupungin työntekijät olisi lomautettu. Laitosten henkilökuntaahan lomautukset eivät koskeneet ja monet meistä ovat myös valinneet kannustevapaat, joista säästö kaupungille ei ole yhtä suuri kuin lomautuksista, Uusitalo muistuttaa.

Hänenkin mielestään kolmen miljoonan säästö vaikutta edelleen onnistuneelta toimelta, kun palveluissa ei kuitenkaan ilmennyt isompia ongelmia.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Kärpänen olisi sitä mieltä, että lomautukset olisi itse asiassa pitänyt aloittaa jo viime vuoden puolella.

– Kyllä se kolme miljoonaakin on rahaa. Mielestäni päätös oli oikea. Siitä on ollut sekin hyöty, että kaupungin organisaatiossa on jouduttu pohtimaan uusia käytäntöjä töiden tekemiseen. (HäSa)

Päivän lehti

6.6.2020