Uutiset

Kaikki rokotustiedot halutaan yhteen rekisteriin

Rokotustietojen kerääminen aikuisväestöltä on huomattavasti jäljessä lapsiin ja nuoriin nähden. 1990-luvulta lähtien lasten ja nuorten osalta on oltu varsin hyvin perillä rokotusohjelman toteutumisesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Tällä hetkellä kun täyttää 18 vuotta jokainen on saamiensa rokotusten osalta lähinnä vain oman muistitiedon varassa. Viimeisin muistikuva saaduista rokotuksista voi olla yläkoulusta tai armeijasta. Vasta kaukomaamatkailu, tapaturmasta saatu haava tai naisilla raskausaika saattavat herättää miettimään, mitkä rokotukset ovat yhä voimassa.

– Neuvoloista, kouluista ja terveyskeskuksista rokotustietoja saadaan varsin kattavasti. Aikuisväestön rokotukset ovat vielä osittain hämärän peitossa, koska erityisesti heille rokotuksia annetaan myös muualla kuin terveyskeskuksissa, toteaa THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

Muutot ja useissa paikoissa hajallaan olevat tiedot sekoittavat pakkaa. Tällä hetkellä tiedot rokotuksista ovat levällään terveyskeskusten lisäksi työterveyshuollossa ja yksityisellä puolella –  mutta ei enää niin pahasti kuin muutama vuosi sitten.

Parhaillaan THL kerää rokotustietoja potilastietojärjestelmistä valtakunnalliseen rokotusrekisteriin. Suomesta on puuttunut rekisteri, jota on toivottu jo parikymmentä vuotta.

– Nyt eletään murrosvaihetta. Iso muutos tapahtuu sitten, kun saadaan tietoja kerättyä myös muualta kuin kuntien järjestämästä avoterveydenhuollosta.

Elonsalon mielestä pandemia vei rekisterihanketta ison harppauksen eteenpäin. Tällä hetkellä rokotusrekisteriin saadaan jatkuvasti uusia rokotustietoja noin 80 prosentilta terveyskeskuksista.

Vuonna 2016 myös sairaaloissa annettujen rokotusten ja yksityissektorin rokotustietojen pitäisi löytyä KanTA-arkistosta. Sen jälkeen jokainen pystyy katsomaan omia rokotustietoja Omakanta -palvelusta samaan tapaan kuin nyt on mahdollista katsoa omia reseptitietoja.

Toistaiseksi rokotteista muistuttaa yhä vain terveyskortti, johon rokotetulle annetut rokotteet on kirjattava – jos se enää on tallella.

Uusittavat aikuisten rokotukset (maksuttomat):

– Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote, dT:

Tehosterokotus 10 vuoden välein.

– Poliorokote, IPV:

Tehosterokotus voimassa 5 vuotta. Tehoste annetaan jos matkustaa maahan, jossa esiintyy poliota.

– Tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote, MPR:

Jokaisella aikuisella on oltava joko kahden rokotusannoksen tai sairastettujen tautien antama suoja.

Yleisimmät riskiryhmärokotukset (maksuttomat):


– Kausi-influenssarokotukset

– Hepatiitti A- j B-rokotukset


– Puutiaisaivotulehdusrokotukset (TBE-rokotukset) ahvenanmaalaisille

Rokoteopas

Asiasanat