Uutiset

Kaikki sairaat saman katon alle

Ensiavun ovella otetaan pian mallia entisaikojen ravintoloista. Jos tulija ei täytä sisäänpääsykriteereitä, ensiapuvastaanotolle ei ole asiaa.

Portsareina toimivat tosin hoitajat, jotka tekevät ensimmäisen lajittelun hoitoon pyrkivien keskuudessa. Hoitajia koulutetaan parhaillaan entistä paremmin tunnistamaan, ketkä todella tarvitsevat pikaista apua.

Varmaan tämä on järkevää, mutta eivät sitä tavalliset pulliaiset ymmärrä. Jos on ollut flunssa päällä viikkokausia, eikä sitä pääse näyttämään terveyskeskukseen, tulee houkutus hankkiutua ensiapuun.

Terveyskeskuksen pomot sanovat, että rahaa tulee joka vuosi saman verran, mutta potilaiden määrä lisääntyy koko ajan. Väki mummoutuu ja ukkoutuu.

Kaikki terveyskeskuksen akuuttiajat menevät heti aamusta. Enempää ei voi varata, koska silloin terveyskeskuksissa hoidettaisiin ainoastaan akuuttipotilaita ja kansantaudit kuten verenpaine, ylipaino ja diabetes jäisivät hoitamatta.

Terveyskeskukset eivät veny enempään resursseja lisäämättä.

Hämeenlinnalaiset poliitikot ovat jo pitkään puhuneet siitä, että perusterveydenhuoltoon pitää saada lisää paukkuja.

On paljon järkevämpää hoitaa sairaus mieluummin etupainotteisesti terveyskeskuksessa kuin antaa sen pahentua niin paljon, että potilas joutuu keskussairaalaan.

Tällaista on puhuttu ainakin kolme vaalikautta. Sairaanhoitopiiri eli keskussairaala ja siihen liittyvät toiminnot pistettiin vihdoin laihdutuskuurille tällä vaalikaudella.

Yllättävän nopeasti sairaanhoitopiirin talous on ruvennut näyttämään plussaa. Viime vuodelta ylijäämää on jo 2,5 miljoonaa.

Äkkiä tulee mieleen, että organisaatiossa taisi sittenkin olla löysiä, jotka nyt on otettu pois.

Kun sairaanhoitopiirin tilanne on menossa hyvään suuntaan, voi maallikko kysyä, mitä on tehty perusterveydenhuollon hyväksi? Missä on se lisävoimavara, jota poliitikot ovat terveyskeskukselle lupailleet?

Psykiatrian puolella on jo liikahduksia erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon, mutta paljon enemmänkin voitaisiin tehdä uudenlaista tehtäväjakoa.

Maallikon mielestä on kummallista, että yleensä tarvitaan toisistaan erillään toimivat terveyskeskukset ja keskussairaalat.

Niillä ei aikaisemmin ollut edes tietojärjestelmiä, jotka kunnolla keskustelisivat toistensa kanssa.

Kaksi organisaatiota maksaa varmasti enemmän kuin yksi.

Pika-apuna terveysasemien ruuhkiin on erittäin perusteltua patistaa työnantajia luottamaan työntekijöihinsä.

On järjetöntä, että perusterveet työikäiset vievät lääkärinaikoja ja levittävät flunssaansa, koska työnantaja ei luota heidän sanaansa.

Valistunut pomo antaa sairastaa flunssan rauhassa kotona.