fbpx
Uutiset

Kaikki tiet vievät kesäteatteriin

Ilmassa on auringonsateiden, hyttysten ja siitepölyn lisäksi myös odotusta.

Valtavaan, sinkkiseen kylpyammeeseen on pinottu koko joukko harmaita istuinalustoja. Jono Vitsiälän lavan edustalle pystytetyltä lipunmyyntikojulta kiemurtaa parkkipaikalle saakka. Lähes jokaiseen ruutuun on pysäköity.

Lipunmyynnissä yleisölaskenta suoritetaan tukkimiehen kirjanpidolla. Jyrki Maunulan käsikirjoittaman Puheenvuoro kaatuneilla -näytelmän odotetaan myyvän koko 300 -paikkaisen katsomon täyteen, vaikka Hauholla on kaksi muutakin kesäteatteria, ja vaikka samalla näyttämöllä vielä edellisellä viikolla eläydyttiin Niskavuoren tunnelmiin.

– Hauholaiset ovat kulttuuri-ihmisiä, jonosta huikataan.

Siltähän se vaikuttaa. Koko 300-paikkainen katsomo on täynnä arkivaatteita siistimpiä vaatekertoja, aurinkolaseja sekä kovaan ääneen ja kädet lanteilla keskenään juttelevia kyläläisiä.

Parasta on yhteisöllisyys

Polkupyörillä paikalle saapuneet Juha Rehuttu ja Katri Kranni mittailevat arvioivasti päälavan ja valitsemiensa istuinpaikkojensa välistä etäisyyttä.

– Ihana ilma! Kylänraitilla kuultiin huhuja, että näytelmä pohjautuu paikallisen henkilön aikanaan kirjoittamiin muistelmiin. Täytyihän sitä sitten tulla katsomaan, pariskunta juttelee.

Rehuttu ja Kranni harrastavat teatteria ympäri vuoden. Heidän mukaansa kesäteatteri on kuitenkin erinomainen esimerkki suomalaisesta sisusta parhaimmillaan.

– Kyllähän sitä välillä ihmettelee, miten ihmiset jaksaa istua kolmekin tuntia kiltisti paikallaan vesisateessa vieri vieressä ja kertakäyttösadetakit niskassa, Rehuttu nauraa.

Iso osa tunnelmaa taitaakin kesäteatterissa tulla nimenomaan yhteisöllisyydestä ja yhdessä tekemisestä. Jonossa lähes jokaisen kainalossa on sellofaaniin kääritty kukkakimppu, ja katsomossa morjenstellaan niin vasemmalle kuin oikeallekin.

– Parhainta on yhteisöllisyys, ja odotukset ovat korkealla! Meidän isäntä on näyttämöllä, ja Idan siskot myyvät ohjelmia, kertoo Ida-tyttärensä kanssa eturivissä istuva Eija Maula.

Käytävän toiselta puolelta paikat löytäneet Saara ja Tauno Töttölä vakuuttavat, ettei edes pieni kesäsade haittaisi tunnelmaa.

– Yllätyksethän suorastaan kuuluvat asiaan, Töttölät vakuuttavat. (HäSa)

Menot