Kolumnit Uutiset

Kaikkien aikojen jalkapallokisat

Draamaa, loistavia yksilöitä, stadionit täynnä, televisiokatsojia satoja miljoonia joka ottelussa ja ennen kaikkea korkeatasoista ja viihdyttävää futista.

Kaikkea tätä on tarjonnut jalkapallon MM-kisat Brasiliassa.

Jalkapallo on ylivoimaisesti maailman harrastetuin ja seuratuin urheilumuoto. MM-kisoihin päässeissä maissa oman joukkueen edesottamuksia media seuraa palstatilaa ja lähetysaikaa säästämättä.

Pelaajien ja valmentajien paineet ovat valtavat, ja menestyvänä pidetyn maan karsiutuminen jo alkulohkovaiheessa tietää lähes automaattisesti valmentajalle potkuja.

Fanaattisesta suhtautumisesta kertoo paljon tapahtumat 20 vuotta sitten. Kolumbian maajoukkuetoppari Anders Escobar murhattiin kotimaassa, kun hän oli ohjannut jenkkipelaajan keskityksen omaan maaliin MM-kisoissa.

Uhkailut, julkinen halveksunta ja median murhaava kritiikki ovat arkipäivää epäonnistuneille tähtipelaajille ja valmentajille.

Nämä ikävät lieveilmiöt eivät ole vaikuttaneet Brasilian kisojen otteluihin. Ylivarovaisen ja puolustusvoittoisen pelaamisen sijaan on nähty rohkeaa, hyökkäysvoitoista pelaamista ja huikaisevia yksilösuorituksia.

Lajille on tehnyt hyvää varoitusten entistä herkempi jakaminen. Törkeistä taklauksista nousee helposti punainen kortti ulosajon merkiksi ja varoituksia sataa tiuhaan. Sääntötulkinta vaikuttaa muun muassa siihen, että tähtipelaajat nousevat hyvin esiin ja voivat esittää parasta palloilullista osaamistaan.

Argentiinan Lionel Messi, Brasilian Neymar da Silva ja Kolumbian James Rodriguez ovat saaneet loistaa ja heiluttaa ahkerasti maaliverkkoja.

Paljon puhutut näyttelemiset eli vapaapotkujen kalastelut ovat nekin jääneet aikaisempaa vähemmälle, vaikka muuta aika ajoin väitetään.

Selostajien tapana on usein väheksyä jalkaansa iskun saaneen tuskaa. Lähikuvat onneksi selventävät pelaajien reaktiot todelliseksi, useimmissa tapauksissa.

Korkeatasoisten ja viihdyttävien pelien lisäksi pelitempo on kehittynyt aiemmista turnauksista. Enää ei pelata niinkään varmanpäälle taaksepäin. Vallalla ovat nopeat pystysyötöin etenevät hyökkäykset.

Parhaana esimerkkinä on Brasilia. Hidastempoinen lyhytsyöttöpeli on vaihtunut nopeaan pitkillä palloilla pelaamiseen, ja pallon menettämisen jälkeen isketään jo hyökkäysalueella kiinni vastustajaan.

Jalkapalloon suhtaudutaan hyvin konservatiivisesti. Asenteesta kertoo se, että nykytekniikan tuominen esimerkiksi maalien toteamiseen kesti pitkään. Nämä ovat ensimmäiset arvokisat, joissa kameroilla voi todeta, ylittikö pallo maaliviivan vai ei.

Myös peliä kehittävät ja viihdearvoa kasvattavat uudistukset toteutuvat hitaasti, mutta onneksi toteutuvat. Varoitusten ja rangaistuspotkujen entistä herkempi antaminen tekevät otteluista viihdyttävämpiä ja suojaavat pelaajia.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic