fbpx
Uutiset

Kaikkonen kertoo puheenjohtajaehdokkuudestaan tiistaina - ei tarvitse odottaa juhannussaunaan saakka

Mikäli tuore puolustusministeri näyttää vihreää valoa, on hän pelinavaaja
Antti Kaikkonen
Antti Kaikkonen. Kuva: Silja Viitala

Keskustan tuore puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo tiistaina, aikooko hän asettua ehdokkaaksi puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

Kaikkonen on parhaillaan Luxembourgissa ensimmäisessä EU-kokouksessaan. Kyse on kokouksesta, jossa ovat ulkoministerit ja puolustusministerit koolla.

– Kannustuksen johdosta olen kovasti pohtinut ehdokkuutta keskustan puheenjohtajaksi. Päätös alkaa kypsyä. Nukun vielä yön yli ja kerron ratkaisustani huomenna, hän kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Vaalitulos painoi Sipilän

Kaikkonen kuuluu ennakkosuosikkeihin. Keskusta joutuu hakemaan uutta puheenjohtajaa ylimääräisessä puoluekokouksessaan ensi syyskuussa, kun nykyinen puheenjohtaja Juha
Sipilä (kesk.) ilmoitti aiemmin, ettei hän enää jatka puheenjohtajana.

Taustalla ovat puolueen kannatus ja vaalitulokset niin eduskuntavaaleissa kuin eurovaaleissa. Niissä molemmissa puolue menetti rajusti kannatustaan.

Monet ovat jo odotelleet, että ehdokkaita alkaisi tulla kehiin. Jos Kaikkonen näyttää vihreää valoa, niin peli pääsee alkamaan.

Lintilä mukaan sittenkin?

Tuore valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi Lännen Medialle, että mikäli kisaan ei ilmoittaudu kuin yksi ehdokas, niin hän harkitsee vakavasti lähtöä mukaan.

Hän ei suoraan ottanut kantaa siihen, aikooko hän kisata, jos ehdokkaita on hänen lisäkseen vain kaksi.

Kaikkosen ohella puheenjohtajaehdokkaiksi on väläytelty tuoretta elinkeinoministeriä, puolueen varapuheenjohtajaa Katri Kulmunia (kesk.) sekä mahdollisesti eduskuntaryhmän johtoon noussutta Antti Kurvista.

Myös puolueen toisen varapuheenjohtajan eli Hannakaisa Heikkisen nimi on pyörinyt spekulaatioissa.

Kaikkonen lupasi jo viikkoja sitten, että hän kertoo päätöksestään ennen juhannussaunan lämmittämistä. Nyt näyttää siltä, että uutinen tulee hyvissä ajoin, sillä aattoon on vielä muutama päivä aikaa.

Palkinto etukäteen?

Kun keskusta jakoi salkkuja, niin monissa spekulaatioissa tärkeitä valtiovarainministerin tehtäviä soviteltiin Kaikkoselle.

Pari päivää ennen nimityspäivää kävi kuitenkin ilmi, että Kaikkonen on vahva ehdokas puolustusministeriksi.

Taustalla on erikoinen kuvio keskustan kenttäväen edesottamuksista. Mikäli Kaikkonen olisi saanut raskaan rahaministerin salkun, puoluekokouksen edustajat olisivat voineet ajatella, että hän jo palkintonsa saanut, eivätkä valitsisi Kaikkosta tämän takia.

Ajatusmallia on vaikea käsittää, koska jos Kaikkonen valitaan uudeksi puheenjohtajaksi, niin hän mitä todennäköisimmin ottaa hallituksen toiseksi raskaimman salkun itselleen eli samaisen valtiovarainministerin salkun.

Jos näin käy, niin seuraavaksi puolustusministeriksi on vahvoilla kansanedustaja Mikko Savola (kesk.).

 

Menot