fbpx
Uutiset

Kaikkonen: Keskustan ryhmä on yhtenäinen sote-asiassa - "itsekin saatan kuulua painostajiin"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että ryhmä on sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen osalta yhtenäinen ja tukee vahvasti sitä, että sote-paketti viedään vihdoinkin maaliin.

Paketin käsittely jumiutui viime viikolla eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kiistaan Vaasan sairaalan asemasta. Sen vuoksi niin sanotun emolain eli sote-palvelujen järjestämislain osalta ei ole voitu tällä viikolla edetä.

Valiokunnassa istuva keskustan kansanedustaja Pekka Puska kertoi aiemmin tänään äänestävänsä valiokunnassa sen puolesta, että Vaasan keskussairaalaa ei liitetä niin sanotun laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. Puska olisi alun perin halunnut saada Vaasan keskussairaalan liitetyksi laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon.

Puska kertoi tiedotteessaan joutuneensa kokoomuksen, mutta myös keskustan kansanedustajien “uskomattoman painostuksen” kohteeksi asiassa.

– Tämä asia edellytti kyllä keskusteluja, se on ihan totta. Ja olen itse keskustellut Puskan kanssa useampaan kertaan tästä asiasta, Kaikkonen sanoi.

Puskan syytöstä kokoomuksen painostuksesta Kaikkonen ei halunnut suuremmin arvioida.

– En lähde nyt enää ketään tässä kyllä syyttelemään ja jos tässä painostajia etsitään, niin luulen, että itsekin saatan kuulua niihin. Että olen kyllä vedonnut Puskaan voimakkaasti tässä asiassa.

Puskan mukaan hänelle oli sanottu, että hän toiminnallaan vaarantaa koko sote-uudistuksen. Puskan mielestä kysymys Vaasan keskussairaalan laajasta päivystyksestä on hyvin irrallinen sote-kokonaisuudesta.

– Kun tämän vuosia valmistellun uudistuksen saaminen maaliin on minullekin äärimmäisen tärkeää, olen nyt ilmoittanut, että olen valmis menemään valiokuntaan äänestämään vedotun mukaisesti.Kokoomuksen Jokinen torjuu painostusväitteetKokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen torjuu Puskansyytöksiä painostamisesta sanoen, että painostus ei toimintatapoihin kuulu.

– Minusta ne ovat täysin asiattomia väitteitä, eli en tunnista sitä kyllä.

Jokinen kommentoi painostuspuheita sanoen, että hallituspuolueiden kesken on yhteinen sopimus siitä, että hallituksen esityksiä tuetaan.

– Ja me pidämme huolen omista edustajista ja keskusta omistaan.

Jokinen sanoi olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassakin hallituksen rivit ovat jälleen yhtenevät ja asiaa voidaan viedä yhdessä eteenpäin.Valiokunta jatkaa valinnanvapausesityksen parissaEduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa sote-paketin käsittelyä tällä erää valinnanvapauslain osalta.

– Muilta osin olemme nyt sellaisessa odottavassa vaiheessa, mitä seuraavaksi sitten työn alle otetaan, sanoi puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.).

Kiuru kertoi aamupäivällä, että kokouksessa ei ole aamulla äänestetty mistään asiasta. Hänen mukaansa valiokunta oli aamun keskustelussa yksimielinen siitä, että valiokunnan keskeneräistä valinnanvapausmietintöä ei lähetetä sosiaali- ja terveysministeriöön tarkistettavaksi.

– Toki on keskusteltu siitä, millä tavalla parhaiten saataisiin kaikki tieto käyttöön. Ja siltä osin valiokunta kuitenkin pitää tärkeänä, että eduskunnan ja hallituksen toimivaltasuhteet ovat selkeät, Kiuru sanoi.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että lähettämistä olisi esittänyt sinisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala.

– Ei ole tarvetta tällaiselle kierrokselle. Eduskunta antaa aikanaan hallituksen esitykseen vastauksensa, ja siltä osin olemme hyvin yksituumaisesti tätä keskustelleet, Kiuru sanoi.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005850877.html

Asiasanat

Menot