fbpx
Uutiset

Kaikkonen: Ryhmänjohtajatapaaminen puhdisti ilmaa, omat kokoukset silti tarpeen

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat pääsivät yhteisymmärrykseen viime viikon tapahtumista kokouksessaan eduskunnassa, kertoi keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen. Kaikkosen mukaan ryhmyrit keskustelivat asiat halki ja heillä on nyt yhteinen käsitys siitä, että kokoomuksen perjantainen kannanotto perustui julkisuudessa olleisiin vääriin tietoihin.

Kaikkosen mukaan tapaaminen puhdisti ilmaa, mutta siitä huolimatta keskustan ja sinisten omien ryhmien kokoukset ovat tarpeen tänä iltana.

– On tärkeää, että pöytä puhdistuu ja kaikki saavat jäitä hattuun, Kaikkonen perusteli.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan hallituspuolueiden ryhmäpuheenjohtajien kokouksessa käytiin hyvä keskustelu.

– Käytiin tämä kokonaisuus läpi, Jokinen sanoi.

Jokisen mukaan kaikilla on nyt samanlainen käsitys siitä, mitä tapahtui.

– Täytyy sanoa, että onhan se harmittava episodi, että tämmöisten väärinkäsitysten kautta asiat menee tämmöiseen pisteeseen, Jokinen sanoi.

Jokisen mukaan oli väärinkäsityksiä, jotka johtivat tähän.

– Jos katsoo vaikka sen Yleisradion illan pääuutislähetyksen torstai-illalta tai lukee ne jutut, voi miettiä, minkä käsityksen niistä saa, Jokinen sanoi.

Jokinen sanoo, että on todella paljon suomalaisten ihmisten kannalta tärkeitä ja isoja asioita, joita hallituksen ja eduskunnan pitää vielä käsitellä ja viedä eteenpäin.

– Siinä mielessä kannattaa nyt keskittyä niihin ja viedä ne asiat maaliin, Jokinen sanoi.Luottamusäänestyksen jälkipyykkiä pesty viime päivätUlkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusäänestyksen jälkipyykki on viime päivinä hiertänyt hallituspuolueiden välejä. Ulkoministeri Soini sai perjantaina eduskunnan luottamuksen selvin lukemin 100-60.

Kolme kokoomuslaista lipesi hallitusrintamasta ja kieltäytyi äänestämästä Soinin luottamuksen puolesta. Kokoomuksen Jokinen kertoi perjantaina ryhmän tiedotteessa, ettei hän hyväksy ulkopuolista painostusta tai vähättelyä kokoomusedustajia kohtaan. Jokinen mainitsi tiedotteessa myös Sipilän.

Sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla Sipilä kertoi kokevansa, että häntä on syytetty kokoomuksen ryhmän taholta.Soten pitäisi naksahdella eteenpäinKeskustan eduskuntaryhmän kokouksessa pöydälle voivat nousta myös sote-asiat, sillä sote-uudistuksen pitäisi naksahdella eteenpäin eduskunnan rattaissa lähiaikoina, jos suunnitellusta aikataulusta halutaan pitää kiinni.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaisen varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen mukaan myös sote-asiat ovat todennäköisesti esillä eduskuntaryhmän kokouksessa.

– Varmasti kaikkia ajankohtaisia poliittisia asioita siellä käsitellään, Heikkinen sanoi STT:lle mennessään sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen.

Hallituksen tavoitteena on ollut, että sote- ja maakuntapaketista voitaisiin äänestää eduskunnassa marraskuussa ja presidentti vahvistaisi paketin ennen joulua, jotta maakuntavaalit voitaisiin pitää toukokuussa. Aiemmin on arvioitu tällaisen aikataulun edellyttävän, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta saisi sote-mietintöluonnoksensa valmiiksi syyskuussa.

Heikkisen mukaan vielä ei pysty sanomaan tuleeko valmista syyskuun loppuun.

– Kokousaikoja on varattu hyvin. Tehdään niin pitkään, kuin on tarvetta. Se ei ole mikään ehdoton raja, että silloin täytyy olla valmista. Toivon, että tämän viikon tahtotila valiokunnassa on viedä asiaa eteenpäin, Heikkinen sanoi.

Sote-mietintöluonnoksia työstävä sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoustaa tällä viikolla tiiviillä aikataululla.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) toisti tänään aiemman linjauksensa, ettei lähde spekuloimaan juuri minä päivänä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöt valmistuvat.

Asiasanat

Menot