fbpx
Uutiset

Kaisa Nykänen ratsasti kaksoisvoiton

Tuusulalainen Kaisa Nykänen onnistui hevosillaan Nauriskydön Zil ja Sun Rose hyvin Suontaan kartanolla käydyssä perinteisessä, Kanta-Hämeen suurimmassa maastoesteratsastuskilpailussa.

Suontaan Ratsastajien kymmenvuotisjuhlakilpailu kokosi yhteensä 36 ratsukkoa.

Suomen ratsut –seuraa edustava Nykänen vei ykköstilan Nauriskydön Zilillä, joka sai 8,3 pistettä 15 esteen ja 1220 metrin kisassa. Ihanneaika oli kaksi minuuttia ja 43 sekuntia.

Nykäsen toinen hevonen Sun Rose oli kakkonen 8,0 pinnalla. Renja Aarnio oli kolmas Königs Kapris KS:llä, joka kokosi 7,8 pistettä.

– Zil voitti täällä samassa paikassa seitsemän vuotta sitten ensimmäisen suomenhevosten SM-kullan. 13-vuotiaalla hevosella on jo kolme Suomen mestaruutta ja kolme SM-hopeaa, kertoi Nykänen.

– Sun Rose on 16-vuotias oma kasvatti, joka on jo melkein eläkeiässä. Olemme kilpailleet hiukan säästeliäästi. Yhteistyö kyllä pelaa yhä hienosti, Nykänen jatkoi.

Sun Rose on kisannut runsaasti jopa kansainvälisiä kenttäkisoja. Sen paras saavutus on vuonna 2007 Ypäjällä saavutettu Mannerheim-luokan kakkossija.

– Tämä oli hyvä kisa Sun Roselle, koska tässä ei ollut estekisaa eikä kouluratsastusta. Huomasi, miten Sun Rose nautti ja tykkäsi kilpailla, Nykänen sanoi.

Yleisöystävällinen kisapaikka

Tuomaristo kehui vuolaasti Sun Rosea hyväksi ja mukautuvaksi hevoseksi. Heikkoutena olivat rytminvaihdokset ja liian aktiivinen saapuminen esteille.

– Olemme kilpailleet Sun Rosen kanssa pari kertaa vuodessa. En lähde sillä enää SM-kisoihin, mutta Zilillä haetaan yhä mestaruuksia. Oma tavoitteeni on harrastella mukavasti, Nykänen sanoi.

Suontaan kartanon maat antoivat hienot puitteet kisalle.

– Tämä on upea paikka. Todella yleisöystävällinen, sillä lähes kaikki on kaikkien nähtävillä, Nykänen kehui.

Uutta tuuloslaista seuraa, Ratsastusseura Verratonta edustava Elmiira Kettunen oli jaetulla seitsemännellä sijalla 7,2 pisteellä hevosellaan Hilton Ilo.

Kanta-Hämeen Ratsastajien Sanna Lahtinen hevosella D`s Dakota oli 11. sijalla 6,9 pisteellä.

– Tosihyvä kisa. Puhtaasti meni. Hilton Ilo on reipas ja kuuntelee tosi hyvin. Se on myös yhteistyöhaluinen. Harjoittelemme yleensä pari kertaa viikossa, mutta ennen kisoja treenataan enemmän, kertoi 13-vuotias Kettunen.

Kettunen on kilpaillut vuoden verran. Hänellä on takanaan jo paljon kisoja. Aiemmin 12-vuotiasta Hilton Iloa ratsasti Elmiiran sisko Henni, mutta nykyään Elmiira on ohjaimissa.

Tuuria sään kanssa

Suontaan Ratsastajien puheenjohtaja ja kilpailunjohtaja Seppo Laine oli tyytyväinen kisojen onnistumiseen.

– Meillä kävi hyvä tuuri ilman kanssa. Radan pohja on ihan huippu, mutta tarvitsimme vettä. Kisojen aikaan oli toiveena, ettei silloin sada, sanoi Laine.

Laine kuului myös tuomaristoon, jossa taitoarvostelu ratkaisi ratsukoiden paremmuuden.

– Taidon arviointi on yleistynyt Saksassa ja muuallakin Euroopassa. Uskon sen lisääntyvän myös Suomessa. Annamme ratsukoille palautteen, mikä oli hyvää ja missä on parannettavaa. Näillä neuvoilla ratsukot pystyvät parantamaan kilpailusuoritusta, Laine kertoi.

Suontaan Ratsastajat olivat saaneet hyvin talkooapua myös muista alueen seuroista.

– Meillä on ihan huipputalkooporukka, joka on tehnyt hommia yötä myöden, Laine kehaisi.

Kisakansliasta vastaava Eveliina Toivonen sanoi, että kisoihin oli kiva tulla auttamaan.

– Tuomarit arvioivat istuntaa, apujen käyttöä, mukautumista, kontrollia ja rytmiä. He seuraavat erityisen tarkasti hevosen ja ratsastajan yhteistyötä, kertoi Toivonen. (HäSa)

Asiasanat

Menot