Uutiset

Kaistaa unohdetulle kansalle

Laajakaista on tekniikkaan ihastuneen yhteiskuntamme yleisimmin käytetty teknologinen termi. Poliitikot ja kansakunnat kilpailevat siitä kuka tarjoaa leveintä kaistaa, kuitua kotiin, langatonta laajakaistaa ja satelliittiyhteyksiä; hotspotteja joka nurkalle. Minne vaan ja kenelle vaan; siis laajakaistaa kaikille.

Yhteiskuntaa voidaan kehittää tarve- tai teknologiavetoisesti. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että ensin keksitään teknologia ja vasta sitten mietitään, onko sille tarvetta. Teknisen koulutuksen saaneet viehtyvät helposti ajatukseen. Elävässä elämässä teknologia ja ihmisen tarpeet kulkevat kuitenkin usein eri suuntiin.

Yhteiskunnat ja EU käyttävät parhaillaan valtavia summia rahaa laajakaistapalvelujen tuomiseen kaikkien ulottuville. Raha menee kuitenkin pääosin hukkaan, kokeilut päättyvät tukien loputtua ja suurista puheista innostuneet haja-asutusalueiden asukkaat pettyvät. Kun ei ole tarvetta suurta siirtonopeutta vaativiin palveluihin, ei ole tarvetta supernopeisiin yhteyksiinkään.

Normaali ihminen on hiljalleen vasta oppimassa käyttämään sähköpostia ja hakemaan tietoa internetin helpoimmin käytettäviltä sivuilta. Näiden tarpeiden tyydyttämiseen riittää hyvin alle megabitin yhteys, joka voidaan rakentaa koko maahan todella edullisesti uuden 450 MHz:n toimiluvan avulla.

Satojen megabittien kaistaleveydelle, joka on toteutettava kuidulla tai koaksiaalikaapelilla, ei ole vielä vuosiin laajamittaista tarvetta. Kun se tarve aikanaan syntyy, syntyvät supernopeat verkotkin kaupalliselta pohjalta.

Uudella 450 MHz:n toimiluvalla voidaan toteuttaa koko Suomen alueen kattava IP-verkko ilman yhteiskunnan tukea. Mökin mummot ja saariston asukkaat, kesämökkiläiset sekä maaseudulla ja metsissä työtään tekevät – eli internet-palvelujen unohdettu kansa – saavat käyttöönsä globaalit internet-verkot. Myös kaikki muut laajakaistaverkon varaan rakentuvat turva- ym. palvelut saadaan kertaheitolla kaikkien ulottuville.

Yhteiskunnan – Suomen tai EU:n – ei tarvitse subventoida laajakaistaa. Riittävä ja kohtuuhintainen kaista jokaiselle syntyy kaupallisinkin perustein.

Ainoana toimiluvan hakijana Saunalahti Group Oyj on julkisesti luvannut aloittaa mobiilin laajakaistan rakentamisen haja-asutusalueille jo tänä vuonna, rakentaa verkon muutamassa vuodessa koko maan kattavaksi sekä laskea kuukausimaksun 20 euron tasolle.

Suomen valtion kannattaa varoa tekemästä uusia soneroita. Laajakaistan subventoiminen veisi meidät siihen suohon. Tässä asiassa ei kannata hakea oppia Ruotsista.

Pekka Vennamo

Helsinki

Päivän lehti

7.8.2020