Uutiset

Kaivo ja kaasugrilli sähköttömän arjen apuna

Porraskosken kylässä Hämeenlinnan Lammilla eletään vailla sähköä nyt kolmatta päivää. Kylässä asuvan Matoniemen perheen käyttövesi haetaan toistaiseksi kaivosta ja ruoka valmistuu kaasugrillillä.

-Noin kahden kilometrin päässä sähköt ovat palautuneet jo. Meille sähköt saattavat tulla huomenna tai viikonloppuna – tai sitten ei, Anne Matoniemi sanoo.

Terhi ja Tero Riihilahden pihapiirissä ollaan puolestaan juuri käynnistämässä aggregaattia.

– Otimme edellisestä myrskystä opiksemme, Tero Riihilahti sanoo.

– Aggregaatti käy ensiksi aamulla, jotta saadaan aamutoimet hoidettua ja pakastin kylmäksi. Sitten päivällä, että saadaan laitettua ruokaa, ja viimeiseksi vielä illalla, Terhi Riihilahti sanoo.

Sadat taloudet vielä ilman sähköjä
Sunnuntaina riehuneen ukkosmyrskyn jäljiltä oli tiistaina illalla edelleen noin 500 kantahämäläistä taloutta ilman sähköä. Valtaosa vioista keskittyi kunnanitäisiin ja koiliisiin osiin Lammille, Tuulokseen ja Hauholle.

Kaikkiaan ilman sähköä Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla oli edelleen noin 3 500 taloutta. Pelkästään Padasjoella ilman sähköä oli illalla vielä yli tuhat taloutta.

Sähköyhtiö Vattenfallin käyttöpäällikön Markku Vänskän mukaan alueen keskijänniteverkon viat saadaan korjattua keskiviikon aikana.

– Keskijänniteverkko on kärsinyt vakavia vaurioita. Kaatuvat puut ovat tuhonneet erottimia, ohjainlaitteita ja pylväitä täysin, Vänskä kertoo.

Kun keskijänniteverkko saadaan toimivaksi, alkaa yksittäisten kiinteistöjen sähköyhteyksien korjaaminen, joka jatkuu loppuviikolle asti.

Vänskän mukaan suurimman osan myrskytuhoalueen asukkaista pitäisi saada sähköt takaisin viimeistään torstaina tai perjantaina. (HäSa)

Lue aiheesta lisää keskiviikon Hämeen Sanomista.

Päivän lehti

17.1.2020