Uutiset

Kaivosmiesten elämä on kiinni 66 sentistä

Kaivokseen
loukkuun jääneiden chileläismainareiden tuska ei ota loppuakseen. Paitsi että he ovat olleet 700 metrin syvyydessä elokuun alusta asti, he joutuvat tekemään todella töitä nähdäkseen päivänvalon. Ei riitä, että miehet sinnittelevät pimeydessä menettämättä järkeään, vaan he joutuvat myös laihduttamaan.

Pelastajien suunnitelmana on porata kuilu, jota pitkin kaivosmiehet vedetään vapauteen yksi kerrallaan. Huonoksi onneksi osa kaivosmiehistä on liian lihavia mahtuakseen 66 senttiä leveän pelastuskuilun läpi. Tämän aukeaman alalaitaan painetusta mittanauhasta jokainen voi katsoa, minkä kokoisesta aukosta oikeastaan on kysymys. Mitta on sama kuin maastopyörän 26-tuumaisen renkaan halkaisija.

Lääkärit arvioivat mainareiden laihtuneen kolmen viikon aikana kymmenen kiloa, mutta tahti ei välttämättä ole riittävän nopea. Kuumassa kaivoksessa kuntoilun aloittaminen kuulostaa hurjalta, varsinkin kun kaivosmiesten on kerrottu kärsineen nestehukasta.

Kaivokseen loukkuun jääminen on varmasti kaivosmiehille ja heidän läheisilleen hermoja raastava kokemus. Silti Big Brotherin uuden tuotantokauden alettua en voi olla näkemättä yhteneväisyyksiä näiden kahden porukan välillä.

Sekä BB:ssä että chileläisessä kaivoksessa on ryhmä ihmisiä, jotka joutuvat elämään ulkomaailmasta eristyksissä useita kuukausia. Big Brotherin viimeinen asukas astuu ulos talosta loppusyksystä, mainareiden odotetaan pääsevän jouluksi kotiin.

Molemmat ryhmät ovat jatkuvan tarkkailun alaisina, sillä heidän edesottamuksiaan kuvataan muulle maailmalle. Ruoka ja juoma ovat säännösteltyjä ja niiden määrästä ja laadusta päättävät jotkut muut kuin he itse.

Tekemistä molemmissa loukoissa on vain rajallisesti. Mainarit viihdyttävät itseään laulamalla, pelaamalla ja lukemalla heikon valon loisteessa. Big Brotherissa kilpailijoille annetaan tehtäviä, mutta muun ajan he lähinnä lojuvat tylsistyneinä sohvilla. Molemmissa ryhmissä on esiintynyt masennusta ja mielialan heittelyitä, sillä tilanne on kaikkea muuta kuin normaali.

Tiedän, että vertaukseni on ontuva ja brutaali. Big Brother -talosta pääsee ulos halutessaan, mutta kaivoksessa sitä mahdollisuutta ei ole. Viimeiseksi kaivokseen jäänyt ei saa 50 000 euroa vaan kenties elinikäiset traumat.

Chileläisten ahdinko sisältää silti kaikki hyvään draamaan tarvittavat ainekset. Tirkistelijöitä ja kiinnostuneita riittää, kun miehet kamppailevat elämästään syvällä maan sisällä. Tässä ihmiskokeessa vain on se huono puoli, että se saattaa pahimmillaan johtaa kuolemaan. Sairauskohtauksen sattuessa lääkärin apua ei ole saatavilla.

Näistä kahdesta syksyn ehdottomasti seuratumpi yhteisö on Chilessä. Suomen BB:n jälkeen kilpailijoiden arki jatkuu lähes entiseen malliin, vaikkei osallistuminen kerryttäisikään tilin saldoa 50 000 eurolla. Chileläisillä sen sijaan on tässä pelissä panoksena koko elämä.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic