Uutiset

Kaivuri-Mutanen matelee eduskuntaan

Kun tämänkesäistä Ruokolahden leijonaakaan ei ole toistaiseksi näkynyt, kansakunnan mielenkiinnon on vanginnut muuan Kaivuri-Mutanen.

Hän on parhaillaan jossakin Oulun tienoilla matkallaan Hangosta Kuusamoon, jonne hän ehtii juhannuksen jälkeen. Pienkaivurilla matka joutuu vain nelisen kilometriä tunnissa.

Kaivuri-Mutasesta tuli muutamassa päivässä mediapersoona. Hänellä on satatuhatta ystävää internetissä ja media seuraa hänen taivallustaan herkeämättä ympäri vuorokauden.

Etappipaikoissa järjestetään aina lehdistötilaisuus. Kaivuri-Mutasesta on tullut arvostettu tietäjä, jonka mielipidettä kysellään aina maailman synnystä sen myöhempään kehitykseen.

On vain ajan kysymys, koska Kaivuri-Mutanen nakitetaan kansanedustajaehdokkaaksi ja mikä puolue ehtii ensimmäisenä. Kansanedustajana mies poikkeaisi edukseen. Pitkän matkansa aikana Kaivuri-Mutaselle kotomaamme koko kuva ja sen ystävälliset äidinkasvot ovat näyttäytyneet valoisan alkukesän komeudessaan.

Miehen pakaralihaksetkin tuntuvat kestävän hyvin kuinka pitkän täysistunnon tahansa. Tuhatkunta kilometriä valtatien syrjää hitaan kaivurin puikoissa osoittaa koeteltua kansalaiskuntoa.

Oli siinä ja siinä, ettei uuden pääministerin Mari Kiviniemen (kesk.) takalisto yltänyt Ruokalahden leijonan tapaan kesän kestojulkkikseksi. Tasa-arvoministeri Stefan Wallin (r.) vihelsi pelin poikki ennen kuin se oli oikeastaan alkanutkaan. Mistäs sitä heinäkuun hiljaisina viikkoina nyt juttuja ja lööppejä revitään?

Iltalehti sai ministeriltä julmat pyyhkeet julkaistuaan takaa kuvan tiukkaan mekkoon sonnustautuneesta Kiviniemestä. Wallin moitti tuohtuneena, ettei miesministereitäkään arvioida takaliston perusteella.

Monen mielestä Kiviniemen takalisto on kosolti kiinnostavampaa katseltavaa kuin monen poliitikon etupuoli. Ainoastaan hyvä kotikasvatukseni rajoittaa nimeämästä muutamia esimerkkejä.

Opposition suhtautuminen parlamentarismiin oli outoa, kun eduskunta tiistaina äänesti Mari Kiviniemen pääministeriksi. Pääosa oppositiosta äänesti vastaan, vaikka Kiviniemellä ei ollut edes vastaehdokasta.

Sitten happamankatkera kansanedustaja Mia-Petra Kumpula-Natri (sd.) marisi televisiossa, että vain hallitus valitsi itselleen pääministerin eikä asia kuulu oppositiolle. Olipa kummallista puhetta ja naurettavaa kiukuttelua. Naamasta näki, että pohjalaisnaisen oli vaikea niellä toisen pohjalaisnaisen menestystä.

Tosiasiassa eduskunta valitsi Suomelle pääministerin kaikkien parlamentarismin, perustuslain ja politiikan hyvien, yhdessä sovittujen pöytätapojen mukaisesti. Pitäisi kelvata.

Mutruilme oppositiossa voi jatkua vielä pitkään, vaaleihin asti, jopa niiden jälkeenkin. Isänmaan asiat eivät ole ollenkaan niin päin helvettiä kuin vasemmalla nähdään.

Talous on uudessa vireessä, työttömyys kohenemassa ja kansakunta uskoo jo parempaan huomiseen. Olisihan perin sietämätöntä, että parjattu hallitus sittenkin onnistuisi.

Päivän lehti

2.4.2020