Uutiset

Kaivuri purki tulvauhkaa Peltosaaressa

Kuvituskuva.

Veden pinta on lähtenyt laskuun Vantaanjoessa Riihimäellä ja tasoittunut myös Puujoessa Hausjärvellä. Vaikka Riihimäen seudulla oli ennätysmäärä lunta, eivät pahimmat tulvaodotukset toteutuneet. Veden pinta jäi Vantaanjoessa Paloheimon mittauspisteessä parinkymmenen sentin päähän tulvarajasta.

– Syksyllä maa ei ehtinyt jäätyä kunnolla ennen kuin lumi tuli. Kun samaan aikaan pohjavesi jäi matalalle ja maa oli hyvin kuivaa, nyt keväällä maa imi hyvin vettä ja vähensi sulavesien valumista jokiin, kertoo tarkastaja Reijo Seppälä Hämeen ely-keskuksesta.

Peltosaaressa torjuttiin viime viikon lopulla kolmena iltana tulvaa yömyöhään. Kaupungin tiemestari Arto Rämäkkö kertoo kaivurin rikkoneen ja nostaneen joen jäätä satoja kuutioita. Jääpatojen syntymistä estettiin erityisesti V.I. Oksasenkadun siltarummulla, mutta myös Sinisalonkadun siltarummun edessä.

– Jää oli vielä 60 senttiä paksua, joten sen on täytynyt paksuimmillaan olla lähes 80 senttistä. Luntakin oli enemmän kuin miesmuistiin, vaikkei ollutkaan yhtä paljon kuin Helsingin seudulla. Onneksi se ei kaikki päässyt valumaan pintoja pitkin ojiin ja jokeen, jolloin olisi ollut erittäin vaikea tilanne, sanoo Arto Rämäkkö.

Riihimäellä lunta oli paikoin 70 sentin verran eli selvästi viime talvea enemmän.

Pinta laskuun keskiviikkona

Jään poisto helpotti joen veden virtausta, joten veden nousu tasoittui sunnuntaina, lähti laskuun maanantaina, mutta kääntyi vielä lievään nousuun tiistaina. Keskiviikkona pinta putosi jälleen. Korkeimmillaan veden pinta nousi sunnuntaina 87,14 metriin merenpinnasta, kun tulvaraja on 87,35 metriä. Torstaina pinnankorkeus oli enää 87,06 metriä.

Tarkastaja Reijo Seppälä ely-keskuksesta uskoo, että tulvavaara on nyt mitä todennäköisimmin ohi Riihimäellä. Tilanteen voisi muuttaa vain hyvin runsas sade. Sääennusteet eivät kuitenkaan lupaa kovin sateisia säitä.

– Tulvalta säästyttiin osittain myös hyvien säiden vuoksi. Sateet ovat jääneet vähäisiksi. Samalla lämmin ja tuulinen sää on haihduttanut sulavettä ja kuivattanut hyvin, Reijo Seppälä selittää hyvää tilannetta.

Oitissa mökit kastuvat

Puujoella Hausjärvellä vesi on noussut pelloille normaalikeväiden tapaan. Tulvehtiva vesi saartaa kesämökkejä Vuolteensillan yläpuolella. Sen sijaan Turkhaudalla Heinäjoentien sillan tuntumassa Puujoki on vielä säästänyt kesämökit, vaikka lainehtiikin alavilla pelloilla.

Heinäjoen sillalla joen pinnan vaihteluita säännöllisesti seuraava Matti Tyrylahti kertoo, ettei kevät juuri poikkea tavallisesta. Vesi peittää laajoja peltoaloja kuten hyvin monina keväinä. Tiet eivät kuitenkaan enää mene poikki, kun niitä on korotettu. Tyrylahden arvio saa tukea myös ely-keskuksen automaattimittauksista.

– Puujoella tilanne on aika tavanomainen. Tämän hetken tilanteesta veden pitäisi nousta vielä puoli metriä ennen kuin se yltäisi kesän 2004 tilanteeseen. Tuolloin vesi nousi Turkaallakin kesämökkeihin. Vakituiset asunnot ovat pysyneet kuitenkin Puujoen rannoilla kuivina, kertoo Reijo Seppälä.

Veden pinnan korkeus oli torstaina Puujoella Varunteen sillan mittauspisteessä 82,15 metriä meren pinnan yllä. Kesällä 2004 pinnan korkeus ylsi 82,84 metriin. (HäSa)