fbpx
Uutiset

Kakkavaipanvaihdosta kestovaippaharrastus

Pienten lasten äidit ovat jo pitkään välittäneet toisilleen tietoa vauvojen kestovaipoista, mutta nyt asialle on saatu valtakunnallinen Kestovaippayhdistys.

– Ensinnäkin yhdistys on kanava, jonka kautta perheet löytävät tiet kestovaippojen myyjien sekä tietopakettien luo. Lisäksi kerromme ja esittelemme käytännössä, ettei kestovaippa ole sen työläämpi kuin kertakäyttöinen vaihtoehto. Pestävä vaippa on myös ympäristöystävällinen ja kestää kierrätyksen jopa viidellä lapsella, kertoo yhdistyksen Hämeenlinnan, Riihimäen ja Hyvinkään osaston vetäjä Emmi Helin Riihimäeltä.

Vielä pari vuotta sitten kestovaippa oli harvinaisuus. Nyt markkinoille on räjähdysmäiseen tahtiin tullut sekä kotimaisia että ulkomailta tuotuja vaippoja, joita myydään jo yli 50 nettikauppaosoitteessa. Vaippoja löytyy nettikirpputoreilta, mutta myös perinteisten kirpputorien myyntipöydiltä.

Kotiäidit

ompelijoina

Kotimaisista vaippojen valmistajista suurin osa on kotona ompelevia äitejä, joiden elämäntilanne mahdollistaa pienyrittäjyyden. Ulkomaisista vaipoista osa on peräisin Ruotsista, osa Yhdysvalloista ja osa Isosta-Britanniasta.

– Kestovaippayhdistys tulee osallistumaan äitiyspakkauksen suunnitteluun. Tarkoitus on saada pakkaukseen palveluseteli, jolla perhe saisi alennusta kestovaippoja hankkiessaan. Näin madallettaisiin kynnystä kokeilla vaippavaihtoehtoa.

Yhdistys tulee myös esittelemään vaippoja neuvoloissa, perhekerhoissa, päiväkodeissa ja erilaisissa tilaisuuksissa, joissa perheet liikkuvat lapsineen.

– Ajatus pestävistä vaipoista vie liian usein harsovaippoihin ja muoviliinaan. Niitäkin voi käyttää, sillä ne ovat edullisin tapa. Tarjolla on kuitenkin hyvin monenlaisia vaihtoehtoja, joita haluamme esitellä

Riihimäellä toimii myös kaksi jälleenmyyjää, joiden kanssa yhdistys tekee yhteistyötä.

Vaippa vie

mennessään

– Kun itse odotin nyt 10,5 kuukautta vanhaa Elliä, kiinnostuin kestovaipoista. Esittelin asiaa miehelleni, joka sanoi itse vaihtavansa vauvalle vain Pamperseja. Kun sitten toin kotiin kestovaippoja tutustuttavaksi, mies yllättyi niiden kätevyydestä eikä ole mukissut. Itselle vaipanvaihdosta on tullut harrastus, jossa on kiva miettiä minkälainen ja kuinka hyvin imevä yhdistelmä nyt olisi tarpeen, Emmi Helin kertoo.

Kestovaipat kiinnostavat yhä useampaa nuorta perhettä, sillä ne ovat selvästi kertakäyttövaippoja halvempia käytössä ja samalla säästävät ympäristökuormaa.

– Hankintahinta voi tuntua ensin kovalta, mutta kestovaippa säilyttää hyvin arvonsa ja on helppo myydä eteenpäin. Jos lapselle tulee pikkusisko, vaippahankintoja ei enää olekaan, vaan selvitään pelkillä pesukuluilla. Mitä useampi lapsi, sitä järkevämpää on säästää vaippamenoissa.

Emmi Helin itse on hankkinut suurimman osan Ellin vaipoista käytettyinä nettikirppiksiltä tai ystäviltä. Siitä huolimatta hankintakustannukset ovat nousseet 700 euroon, mutta mukana on myös silkkisiä sisävaippaliinoja, Ruskovillan villahousuja ja muita pikku ylellisyyksiä. Vaippojen hankintahinnat vaihtelevat 10-20 euron tienoilla.

– Olen laskenut, että säästän kertakäyttövaippoihin nähden ainakin puolet kahden vuoden aikana. Säästöä lisää, että joka toinen päivä vaippapyykin ohessa tulee pestyä myös Ellin vaatteet. Jos vaatteiden pesuväli olisi pitempi, joutuisin ostamaan isomman vaatevaraston, josta lapsi kasvaa nopeasti ulos.

Vaihto käy

kuin tanssi

Ennakkoluulot kestovaippoja kohtaan ovat sitkeässä. Emmikin on kuullut moneen kertaan, kuinka vaivalloisen ja työlään tavan hän on valinnut.

– Kestovaippa on samanlainen kuin kertakäyttövaippa. Housukuoren sisään taitellaan imevä kangasliina. Sitten lapsi asetellaan vaipan päälle ja läpät nepitetään tai tarroitetaan masun päälle. Likainen vaippa huuhdellaan maitokakasta pytyn päällä käsisuihkulla ja heitetään koneeseen. Siinä kaikki.

Moni kestovaippaa käyttävä pitää kotona myös kertakäyttöisiä reissuvaipoiksi tai yötarpeisiin.

– Ympäristönäkökulmasta katsoen on paljon, jos joka vauvan kotona korvataan edes yksi vaippa päivässä kestovaipalla. Se merkitsee 365 vaippaa vähemmän kaatopaikalla vuodessa.

Kestovaippayhdistys on pohtinut myös vaippatarvetta laajemmin. Yökastelijoiden ja vanhusten kestovaippoja kysytään jatkuvasti, mutta toistaiseksi niitä valmistaa ainoastaan yksi suomalainen yritys.

Yhdistys tulee pohtimaan vanhusten vaippakysymystä, kun toiminta vakiintuu.

Uusi yhdistys esittäytyy

– Kestovaippayhdistys esittäytyy Kestovaippahulinoilla sunnuntaina 24.10. kello 11-16 Hermannin perhepaikassa Saarenkatu 2:ssa Helsingissä. Messuilla on vaippaesittelyjen ohessa myös nukketeatteria ja Kosti Kotiranta lapsia viihdyttämässä.

http://kestovaippainfo.kopteri.net

Kestovaippa

– vaippa, joka pestään käytön jälkeen

– koostuvat yleensä imukykyisestä sisävaipasta ja vaipan paikallaan pitävästä vaippahoususta, kuoresta

– sisävaippoja tarvitaan 20-30 kpl ja vaippahousuja 6-12 kpl

– lapsi tarvitsee vaippakauden aikana 30 kuukaudessa noin 5000 kertakäyttövaippaa

– kestovaippojen käyttö ja hankinta pesukuluineen maksaa 600-1100 euroa 30 kuukaudessa

– kertakäyttövaippojen osto 30 kuukauden ajan maksaa 1100-1700 euroa

(Laskelmat YTV:n laatimasta oppaasta uuteen vaippakulttuuriin. Hinnat perustuvat vuoden 2000 tietoihin.)

Menot