Uutiset

Kaksari kannattaa, julistivat ammattilais-abit

Tavastian penkkarikuormurin lavalla oli tiivis tunnelma ja paljon ääntä. Hämeen Sanomat pääsi kyytiin mukaan.

-Ihanaa, Tavastia, ihanaa, raikasi kuorma-auton lavalta torstaina Hämeenlinnan keskustassa.

Koulutuskeskus Tavastian abiturientit eivät kärsineet penkkariajoissa ahtaasta autonlavasta, sillä heitä oli mukana kymmenen. Lavalle oli kivunnut ainakin teletappeja, nalle, punkkari-gootteja, rakennusmiehiä ja naissoturi.

Menoa ja metelinpitoa pieni ryhmäkoko ei häirinnyt, päinvastoin – iskulauseita riitti yleisölle huudeltavaksi jatkuvasti. Auton kylkilakana kertoi yleisölle, että kaksari kannattaa. Kaksarilla abit tarkoittivat ammattikoulun ja lukion yhdistelmää, kaksoistutkintoa.

-Kaikki amikseen, saatte töitä, miehen kokoinen nallepuh huusi kadunvarressa seisoneille nuorille.

Tämä nalle, siviilissä Jere Vekka, toivoo valmistuvansa keväällä datanomi-ylioppilaaksi.

-Kyllä tällä koulutuksella varmaan töitä saa. Ja jos ei, niin sitten opiskellaan lisää, hän tuumaa.

Rytmikäs ”ammattikoulu, kaksoistutkinto” -huuto kimpoili Sibeliuksenkadun mäessä rakennusten seinistä. Talojen ikkunoissa kurkisteli uteliaita naamoja, lapsia vanhempineen, konttorityöläisiä, vanhoja pariskuntia.

Huudoissa viljelty ihanuus ja autuus ei abien mukaan ollut vain sanoja – olo oli oikeasti hyvä.

-Oli tämä nyt ainakin ihanampaa kuin tavallinen lukio. Sai sentään ammatin samalla, amerikkalaisgheton asukiksi pukeutunut Suvi Juhala kommentoi.

Näppejä palelsi

jo ennen ajoa

Katsojien turvallisuus oli otettu penkkareissa huomioon.

-Älkää heittäkö karkkia liian lähelle, etteivät lapset juokse autojen alle niitä hakemaan, kuljettaja Markku Könnölä neuvoi ennen lähtöä.

Makeisia abeilla riitti yleisöön kylvettäväksi monta säkillistä.

-Ei sentään haettu näitä Virosta, vaan Lidlistä, naispuolinen rambo selvitti karkkivalikoimaansa.

Ensimmäiset ”täällä on kylmä” -kommentit kuuluivat ennen kuin kaikki kymmenen penkkariautoa olivat edes liittyneet toria kiertävään letkaan. Ei ihme, Tavastian autossa kaikilla kyytiläisillä ei ollut edes hanskoja. Pakkasta oli yhdeksän astetta, ja lunta tiputteli hiljakseen.

-Me ajetaan, kunnes kukaan ei pysy enää pystyssä, abit uhkasivat lähtiessä.

Uhkaus jäi toteuttamatta, viimaisella lavalla alkoholikaan ei liiemmin maistunut.

Karkkia ja hammasharja,

ei kananmunia

Palokunnankadulla kuormurin lavalle yritettiin tosin toimittaa juomatäydennystä perässä ajaneesta autosta heittämällä. Heittäjä ei saanut kaareensa riittävästi voimaa, ja itänaapurista tuotu lonkerotölkki jäi makaamaan kadunvarteen.

Muuta tavaraa lavalle sen sijaan satoi. Kadunvarressa päivystäneet lapset nakkelivat lavalle karkkeja ja jopa hammasharjan. Henkilövahingoilta vältyttiin. Tällä kertaa kukaan ei sentään harrastanut takavuosina esiintynyttä kananmunilla pommittamista.

Neljännen kierroksen päätteeksi, puolen tunnin ajelun jälkeen, penkkariletka kaarsi torille. Ramboksi sonnustautuneella Tinja Sarkasella oli jo selvät sävelet iltaa varten.

-Ensin mennään porukalla syömään ja illemmalla baariin!

Perinteiselle abiristeilylle Tavastian abiturienteista suuntasi vain kaksi. Muut kävivät juhlimassa laivalla jo aiemmin tänä vuonna.

Koulutuskeskus Tavastiasta osallistuu tänä keväänä ylioppilaskirjoituksiin 15 abiturienttia. Kaikki suorittavat samalla myös ammattikoulututkinnon. (HäSa)