fbpx
Uutiset

Kaksi al-Holin leirin suomalaisorpoa on nyt Suomen viranomaisten hoivissa

Suomalaisorvot on saatu nyt Suomen viranomaisten haltuun, kertoo ulkoministeriö.
Ulkoministeriö tiedotti lauantaina, että kaksi suomalaislasta on nyt Suomen viranomaisten hallussa. Kuva: AHMED MARDNLI
Ulkoministeriö tiedotti lauantaina, että kaksi suomalaislasta on nyt Suomen viranomaisten hallussa. Kuva: AHMED MARDNLI

Ensimmäiset Syyrian al-Holin leiriltä evakuoidut kaksi lasta ovat nyt Suomen viranomaisten hallussa, kertoi ulkoministeriö lauantaina iltapäivällä. Lapset on tarkoitus tuoda Suomeen. Viranomaiset ovat vaitonaisia kotiutuksen yksityiskohdista, mutta kertoivat järjestävänsä asiasta tiedotustilaisuuden Helsingissä lauantai-iltana kello 20.15.

Lännen Media seuraa al-Holin leiriltä evakuoitujen tilannetta tiiviisti koko lauantai-illan.

Suomen hallitus teki torstaina periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. Viranomaisten ensisijaisena tavoitteena on saada vaikeista oloista pelastettavat lapset välittömästi terveydenhuollon, lastensuojelun ja moniammatillisen pitkäaikaisen tuen ja avun piiriin. Kotiuttamisia koordinoi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) nimittämä erityisedustaja.

Hallitus ei velvoittanut viranomaisia auttamaan al-Holin leirillä olevien äitien palaamisessa Suomeen. Äiti voidaan kuitenkin yksilöllisen harkinnan perusteella ottaa mukaan kotiutukseen, jos lapsen etu vaatii sitä. Leiriä hallinnoivat kurdit ovat ainakin toistaiseksi kieltäytyneet laskemasta lapsia leiriltä ilman äitiä, ellei äiti ole antanut siihen lupaa.

Al-holin leirillä on kerrottu olevan yksitoista suomalaista naista ja noin kolmekymmentä lasta. Suomalaiset lapset ovat tiettävästi 1-13-vuotiaita. Useimmat ovat syntyneet Syyriassa, mutta osa on päätynyt sinne vanhempiensa mukana.

Alustava terveystarkastus jo lentokentällä

Turvallisuuteen ja yksityisyydensuojaan vedoten ministeriö ei aio kertoa evakuoitavien henkilö- tai muita tietoja, kuten mahdollista tulevaa asuinpaikkaa. Ministeriö ei aio myöskään kertoa ulkomailla tapahtuvan viranomaistoiminnan yksityiskohtia, evakuoitavien paluureittiä tai paluutapaa.

Suomessa sisäministeriö ja poliisi koordinoivat leiriltä haettaviin kohdistuvia viranomaisten tuki- ja turvallisuustoimia. Lastensuojelun tukitoimista ja päätöksenteosta sekä terveydenhuollosta vastaavat kunnat.

Vastaanottoon liittyvät toimenpiteet käynnistyvät jo lentokentällä, missä palaajille tehdään alustava terveystarkastus ja otetaan dna-näyte. Kotiutettavat sijoitetaan tämän jälkeen kuntien vastaanottoyksiköihin.

Kukin kunta vastaa alueeltaan lähteneistä palaajista. Kunnilla on jo tietoja niiden alueelle mahdollisesti kotiutettavista henkilöistä.

Juttua on päivitetty klo 18.10 . Juttuun on lisätty muun muassa tietoja kotiuttamistoimista.

Menot